Hlavní obsah

Islámský stát shání manažera pro svá ropná pole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donedávna manažerům a dělníkům i s jejich rodinami na ropných polích po jejich dobytí vyhrožovali smrtí, teď zjistili, že je potřebují, takže je nemůžou zastrašovat. Extremisté z Islámského státu (IS) v Iráku mají potíže sehnat lidi se zkušenostmi s provozem těžebních zařízení, která jim zaručují miliónové příjmy. Jak upozornil britský list The Times, hledají dokonce ředitele jednoho takového zařízení a nabízejí mu plat ve výši téměř pěti miliónů korun za rok.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Snaží se rekrutovat ideologicky vhodné profesionály,“ řekl Robin Mills, který pracuje jako konzultant pro energetickou firmu v Dubaji. Nabízený plat ale podle něj není závratný, zvláště když se vezmou v potaz rizika.

„Jsou to dobré peníze, ale zase tak dobré ne. Západní manažer by dnes v Iráku očekával mnohem více, o práci pro Islámský stát nemluvě,“ dodal Mills.

To, že radikálové nemají dost odborníků, potvrdili také představitelé irácké společnosti North Oil. „S každým novým kolem bojů prchají další zaměstnanci. Nejdříve je nutili a vyhrožovali zabitím jejich rodin, ale na místo toho teď nabízí výhody,“ komentovali taktiku IS.

Extremisté ovládli několik ropných zařízení v Iráku, mají však potíže udržet je v chodu. Objem těžby ale několik měsíců klesá kvůli špatnému vedení a sérii smrtelných nehod na pracovišti, uvedly The Times.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Ropa je přitom nejdůležitějším příjmem IS. Odhaduje se, že jen irácká pole jim mohou denně vynést až v přepočtu 53 miliónů korun. Britské ministerstvo financí se domnívá, že v červnu radikálové vydělávali na ropě zhruba milión dolarů denně (zhruba 22 miliónů korun). Ropu podle úřadu prodávají často pod cenou nejrůznějším prostředníkům, včetně obchodníkům v Turecku. Syrská odnož IS údajně prodává ropu také syrské vládě, s níž bojuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám