Hlavní obsah

Džihádisté z Islámského státu masakrují kmen Albu Nimr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džihádisté z hnutí Islámský stát (IS) zastřelili v neděli v západoirácké provincii Anbár nejméně 50 příslušníků kmene Albu Nimr. S odvoláním na irácké úřady o tom informuje agentura AP. Mezi oběťmi je minimálně 40 mužů, šest žen a čtyři děti.

Bojovník Islámského státu v iráckém městě Džurf as-Sachar

Článek

Jeden z kmenových vůdců uvedl, že bojovníci z IS v jedné vesnici severně od města Rámadí oběti postavili do řady a pak jednu po druhé postříleli. Dalších 17 lidí unesli. Zpravodajský server Al-Sumaríja v souvislosti s tímto případem píše o 67 mrtvých.

V sobotu přitom vyšlo najevo, že bojovníci z Islámského státu mají v provincii Anbár na svědomí další dva masakry, při kterých přišlo o život 85 členů kmene Albu Nimr. Ten patří mezi spojence irácké vlády.

Islámskému státu se při jeho tažení Irákem a sousední Sýrií podařilo ovládnout velkou část provincie Anbár, která se v posledních měsících stala dějištěm tvrdých bojů.

Představitelé irácké vlády a zástupci mezinárodní koalice proti Islámskému státu vyzdvihují roli některých iráckých kmenů v bojích proti džihádistům. Dokážou totiž operovat v místech, která jsou nepřístupná pro pozemní jednotky a na která nelze útočit ze vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám