Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník v Afghánistánu zabil nejméně 11 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Při útoku sebevražedného atentátníka zahynulo ve východoafghánské provincii Lógar nejméně 11 příslušníků bezpečnostních složek a více než 20 civilistů bylo zraněno. Atentátník odpálil auto naplněné výbušninami u kontrolního stanoviště policie.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Vojáci a policisté v Afghánistánu jsou prakticky denně terčem atentátů.

Článek

Podobné atentáty na vojáky a policisty, které se v Afghánistánu dějí prakticky denně, mívá obvykle na svědomí islamistické hnutí Tálibán. K sobotnímu útoku se ale zatím Tálibán nepřihlásil.

V situaci, kdy se Afghánistán koncem roku chystají opustit mezinárodní jednotky, násilností v této zemi přibývá. I když vláda oficiálně statistiky nezveřejňuje, jen za loňský rok povstalci z Tálibánu o život připravili více než 4000 policistů a vojáků a letos bude toto číslo zřejmě ještě vyšší.

Afghánský prezident Ašraf Ghání, který se úřadu ujal před měsícem po dlouhých tahanicích o to, kdo vyhrál volby, doufá, že se mu s Tálibánem podaří dosáhnout smíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám