Hlavní obsah

Arabský řidič z Jeruzaléma má na svědomí další mrtvou

Jeruzalém

Incident, při kterém arabský řidič ve středu najel do lidí v Jeruzalémě, má druhou oběť. Je jí dvaadvacetiletá turistka z Ekvádoru, která podlehla následkům utrpěných zranění. Oznámila to v neděli izraelská policie, která v této souvislosti hovoří o teroristickém útoku. Už ve středu zraněním podlehla tříletá holčička. Řidič pak sám přišel o život po zásahu policistů.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Izraelská policie prohledává auto arabského řidiče, který najel do lidí na zastávce v Jeruzalémě. Snímek z 22. října.

Článek

Arabský řidič podle izraelské policie najel do skupiny osob stojících na tramvajovém peronu s největší pravděpodobností záměrně. Jedenadvacetiletý muž se pokusil z místa činu uprchnout, policie jej ale postřelila. Muž později zemřel. Sedm dalších lidí při incidentu utrpělo zranění.

Většina izraelských politiků včetně premiéra Benjamina Netanjahua útok připsala podněcování k násilí ze strany palestinských představitelů. Předseda vlády již dříve nařídil posílení bezpečnostních opatření v Jeruzalémě. Incident připsal přímo předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinec v Jeruzalémě najel na zastávku plnou lidíVideo: Reuters

Řidičova rodina označila incident za dopravní nehodu. V místě řidičova bydliště, čtvrti Silván ve východní části Jeruzaléma, od incidentu dochází k násilným střetům. Desítky demonstrantů tam v neděli před plánovaným pohřbem údajného útočníka opět házely kameny a zápalné bomby.

Izraelská justice rozhodla, aby bylo mužovo tělo v neděli večer navráceno pozůstalým a uprostřed noci urychleně pohřbeno. Pohřbu se smí zúčastnit pouze lidé uvedení na seznamu, který předtím dostane policie.

Poté, co rodina na tyto podmínky odmítla přistoupit, policie uvedla, že bude zkoumat, co s tělem arabského mladíka udělá. Rodina poté na izraelské podmínky pohřbu přistoupila, informovala agentura AFP.

Násilnosti ve východním Jeruzalémě předcházely letnímu konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas, který trval 50 dní a vyžádal si více než 2000 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Arab najel v Jeruzalémě autem do lidí

Tříměsíční holčičku ve středu zabil v Jeruzalémě arabský řidič, který podle izraelské policie s největší pravděpodobností záměrně najel do skupiny osob...

Výběr článků

Načítám