Hlavní obsah

Asad využil situace, Sýrie přitvrdila ve vzdušných útocích na vzbouřence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn
Aktualizováno

Syrské letectvo v posledních týdnech zvýšilo svoji aktivitu a podniká mnohonásobně více náletů na vzbouřence. Podle některých údajů počty bojových letů vzrostly desetinásobně. Syrské letectvo také zničilo dva letouny, které Islámský stát využíval k výcviku svých pilotů, podle opozice ale útočí i na umírněné protivládní skupiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda se střetla s rebely v Damašku a HalábuVideo: Reuters

 
Článek

Syrské letectvo zničilo dvě ze tří letadel, kterých se zmocnili radikálové z hnutí Islámský stát (IS) a v posledních dnech je opakovaně zkoušeli u města Halab. Podle agentury AP to ve středu oznámil syrský ministr informací Umran Zubí. Syrské stroje podle něj bombardovaly ukořistěná letadla, když přistávala na základně na východě provincie Halab. Třetí letoun se islamistům podařilo schovat a syrské letectvo po něm nyní pátrá.

Syrští aktivisté z exilové organizace SOHR monitorující lidská práva před pár dny uvedli, že se k IS připojili bývalí piloti irácké armády a cvičili bojovníky IS na třech ukořistěných bojových letounech. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hosam Katan, Reuters

Syrští vzbouřenci bojující proti Asadovým vojskům v oblasti Handaratu severně od Halabu

Podle SOHR provedli syrští vojáci od neděle do úterka na 210 náletů na stanoviště opozice na západě a východě Sýrie. Dosud přitom syrské vzdušné síly podnikaly maximálně 20 náletů denně. Už to ale bylo mnohem více než před několika týdny, kdy startovaly jen několikrát týdně.

Jakmile zahájily nálety Spojené státy, Damašek zvýšil svoji aktivitu. Vyplývá to ze slov syrského komentátora Alaie Ibrahíma pro list The Guardian, jemuž na konci první říjnové dekády řekl: „Syrské letectvo nás ostřelovalo dvakrát třikrát týdně, ale nyní na nás cílí každý den – díky koaličním silám. Přicházíme o mučedníky a mnozí jsou zraněni, ale nikdo tomu nevěnuje pozornost. Teď syrská armáda zabrala oblasti bombardované koaličními silami, z nichž se stáhli islamisté. Musím říci, že koaliční vojenská kampaň je v zájmu syrského režimu a proti syrskému lidu.“

Foto: Hosam Katan, Reuters

Rebelové se přemísťují v Halabu

Emile Hokayen z Mezinárodního institutu pro strategická studia takový scénář popřel: „V žádném případě nepomáhají vládním silám.“ Asad podle něj jen využil příležitosti: „Není tu žádná překážka pro vládní útoky na vzbouřence.“

I bývalý velitel sil NATO v Evropě Jamas Stavridis připustil v rozhovoru otištěném ve čtvrtek v Právu, že odstoupení Asada už není prioritou: „Je to tak. Jsme v okamžiku, kdy si musíme ujasnit priority. Na prvním místě je zastavit IS, stabilizovat Irák, což je důležité, a zabývat se situací v Sýrii.”

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Syřanka na předměstí Damašku doprovází děti do školy poté, co Asadovo letectvo zahájilo leteckou ofenzivu.

Faris Haram z provincie Idlíb, řekl, že hojnější nálety si vyžádaly řadu obětí, protože Syřané opět shazují barelové bomby. Nikdo tomu ale podle něj nevěnuje pozornost.

Rostoucí aktivita syrských vládních vojsk je jedním z důvodů, proč Turecko podmiňuje své zapojení do akcí proti Islámskému státu vytvořením bezletové zóny nad Sýrií a nárazníkovým pásmem na severu země při tureckých hranicích, k čemuž ale nedošlo. Ankara podporuje vzbouřence proti Asadovi. Podle analytiků citovaných stanicí BBC je možné, že cílem je co nejvíce oslabit opoziční jednotky, než je stačí USA a jejich spojenci vycvičit a zásobit zbraněmi a municí. To má opozici připravit k pozemnímu boji proti IS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám