Hlavní obsah

Islámský stát znovu dobyl západ Kobani, chce ho odříznout od tureckých hranic

Irbíl/Londýn
Aktualizováno

Radost z postupu kurdským milicím YPG v severosyrském městě Kobani nevydržela dlouho. Nepomohly jim ani zbraně shozené v pondělí Spojenými státy. Islámský stát ve čtvrtek dobyl zpět západ města, uvedla německá televize N-TV s odvoláním na exilovou organizaci SOHR monitorující dění v Sýrii.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Exploze bomb shozených na syrské Kobani

Článek

Islámskému státu (IS) se podařilo dobýt tři kilometry široký pruh mezi tureckou hranicí a strategicky významným kopcem Tal Shair. Těžké boje tam začaly v úterý.

Protiútok IS nezastavily ani americké nálety. Za poslední měsíc při nich zemřelo přes 500 bojovníků džihádu, uvedla agentura AFP s odvoláním na SOHR, 464 příslušníci IS a 57 členů Fronta An-Nusra .U Kobani prý nyní válčí na tisíc mužů Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reportér AFP uvedl, že ve čtvrtek byla z města slyšet minometná palba a rachot automatických střelných zbraní i dunění děl.

Jednotky IS se teď pokoušejí zcela odříznout Kobani od tureckých hranic, čímž by zamezily přísunu 200 kurdských pešmergů s těžkými zbraněmi, kteří tam míří z iráckého Kurdistánu. Dorazit by tam měli během několika dnů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Koňský povoz přivezl zboží k tureckému městu Mursitpinar, kam utekli Kurdi z Kobani.

Obsazení prostoru mezi městem a kopcem Tal Shair by také zabránilo Spojeným státům shodit Kurdům další pomoc. V pondělí tři C-130 Herculesy shodily 28 palet se zbraněmi, municí a zdravotnickým materiálem. [celá zpráva] Nejméně jedné se zmocnil IS, kvůli čemuž shoz kritizovala Ankara. [celá zpráva]

O podobě pomoci pešmergům (milice iráckých Kurdů) mluvil šéf kanceláře prezidenta autonomního Kurdistánu v Irbílu Fuad Husajn, který v kurdské televizi Rudaw zmínil podobu spolupráce na frontě: „Vzali s sebou zbraně pešmergů, které požadovala (syrská kurdská) Sjednocená demokratická strana (PYG). Pešmergové se spojí s PYG, nepředají nikomu těžké zbraně, zůstanou v jejich rukou a přivezou je zpátky.“

Vzkaz je jasně určen Turecku, které se bojí, že by zbraně mohli použít turečtí Kurdové z radikální Turecké strany pracujících (PKK) v boji za samostatnost.

Husajn také zmínil význam koridoru u hranic pro pomoc milicím YPG řízeným stranou PYG.

Reklama

Související články

Libanon uzavřel hranice pro uprchlíky ze Sýrie

Libanon v sobotu do odvolání uzavřel hranice pro uprchlíky ze Sýrie. Nápor lidí prchajících z válkou sužované země už nezvládá. Informovala o tom agentura AFP....

Výběr článků

Načítám