Hlavní obsah

Britské letectvo nasadí reapery také v Sýrii, počítá se i s útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské letectvo nepřemístí své bezpilotní letouny z Afghánistánu jen do Iráku. Stroje Reaper se mají zapojit do akcí proti radikálnímu Islámskému státu také v Sýrii. Britská vláda nevylučuje, že budou v Sýrii útočit, napsal deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun Reaper

Článek

Britská vláda oznámila přemístění dronů z Afghánistánu do Iráku minulý týden. [celá zpráva]

Nyní vládní zdroje listu potvrdily, že se počítá i s nasazením v Sýrii. Zprvu mají sloužit k pozorování, ale nevylučuje se ani nasazení v boji. Tuto informaci potvrdilo v úterý stanici BBC ministerstvo obrany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Británie se už dříve zapojila do bojových akcí proti Islámskému státu, kde podnikla čtyři desítky letů a deset vzdušných úderů. Premiér David Cameron také uvedl, že se v případě potřeby obrátí znovu na parlament s žádostí o schválení operací v Sýrii, kde už operují USA a jejich arabští spojenci.

Islámský stát kontroluje částí obou zemí. V Sýrii ale USA a Británie usilují o svržení režimu prezidenta Bašára Asada, nemají tam však dostatečně silného věrohodného spojence.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

MQ-9 Reaper za letu

Foto: Lockheed Martin/US Army

Odpal rakety Hellfire z vrtulníku AH-64 Apache

Foto: Cpl Neil Bryden/Ministry of Defence/Handout , Reuters

Britské bojové letouny Tornado GR4

Bezpilotní stroje Reaper, které mohou nést dvě laserem naváděné bomby a čtyři střely Hellfire, mají zatím Britové v jihoafhánském Kandaháru. Podle Independentu budou přemístěny do Kuvajtu. Britové je chtějí dál obsluhovat ze základny královského letectva RAF v anglickém Waddingtonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám