Hlavní obsah

Američané shodili Kurdům u Kobani zbraně

– Kobani • Aktualizováno

Americké transportní letouny C-130 Hercules shodily v neděli večer kurdským bojovníkům u syrského Kobani vůbec poprvé zásilku zbraní, munice a zdravotnických potřeb. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na americké velení.

Článek

Tři nákladní letadla typu Lockheed C-130 „doručila zbraně, munici a zdravotnický materiál, který poskytly kurdské úřady v Iráku a který je určený k tomu, aby (kurdští bojovníci z milic YPG) pokračovali v boji proti pokusům ISIL obsadit Kobani,” citovala agentura Reuters z prohlášení Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Letadla, která se vrátila nepoškozena, shodila 27 balíků. Výsledky mise se ještě vyhodnocují, nicméně to vypadá, že „velká většina” pomoci skončila v rukou kurdských bojovníků tak, jak bylo zamýšleno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká letadlová loď USS Carl Vinson vystřídala USS George H.W. Bush v boji proti ISVideo: Reuters

Dodávku potvrdili Kurdové: "Velké množství munice a zbraní bylo dodáno do syrského města Kobani," potvrdil podle agentury Reuters na svém twitterovém účtu mluvčí kurdských jednotek. Zásilka bude mít pozitivní dopad na vývoj ozbrojených operací a my doufáme v další podporu, dodali Kurdové.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Milicionář YPG na návrší u kurdské vlajky.

Kurdové se v oblasti již několik týdnů snaží zastavit ofenzívu bojovníků Islámského státu. Američané a jejich spojenci jim v tom doposud pomáhali jen leteckými údery na pozice islamistů, které nakonec vedly k zastavení ofenzívy a pomohly kurdským milicím podniknout protiútok a ovládnout většinu města. Kurdové si ale opakovaně stěžovali, že jim chybí těžší výzbroj a protitankové zbraně.

Foto: David Ryneš, Novinky

V posledních dnech spojenci podnikli v oblasti 135 náletů. Zničena při nich byla technika IS a zabiti jeho bojovníci.

„Ve spolupráci s odporem proti ISIL na zemi, jsou náznaky, že tyto (letecké) útoky zpomalily postup ISIL ve městě, zabily stovky jeho bojovníků a zničily nebo poškodily značné množství bojového vybavení ISIL a jeho pozic. Bezpečnostní situace v Kobani nicméně stále zůstává křehká a ISIL i nadále ohrožuje město a kurdské jednotky,” dodalo americké velení k posledním úspěchům náletů i YPG.

Postoj Turecka

Jak poznamenala agentura AP, shození pomoci velmi pravděpodobně pobouří tureckou vládu. Ta se totiž již dříve nechala slyšet, že je proti jakýmkoli dodávkám zbraní kurdským bojovníkům v Sýrii.

Turecko považuje podobná kurdská hnutí za odnože Strany kurdských pracujících (PKK), která je Ankarou, ale i Washingtonem označovaná za teroristickou organizaci. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Americký prezident Barack Obama v sobotu telefonoval svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi a situaci v Sýrii spolu řešili. Šéf Bílého domu měl údajně Erdogana upozornit, že se na shození pomoci chystají, uvedl nejmenovaný americký představitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám