Hlavní obsah

Dva bombové útoky v Bagdádu usmrtily nejméně 18 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Dva bombové útoky usmrtily v pátek v Bagdádu nejméně 18 lidí a dalších více než 40 jich utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní bezpečnostní a lékařské zdroje.

Foto: Reuters

Snímek z místa jednoho ze čtvrtečních atentátů v Bagdádu. Během dne při několika útocích ve městě zahynulo nejméně 50 lidí.

Článek

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil, podobné útoky měli ale v uplynulých týdnech na svědomí radikálové z hnutí Islámský stát.

Nejprve explodoval automobil naplněný výbušninou ve čtvrti Baladíja na východě irácké metropole, zahynulo nejméně 13 lidí. K druhém atentátu došlo v sunnitské čtvrti Adamíja na severu Bagdádu.

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát obsadili v uplynulých měsících rozsáhlá území na severu Iráku a jejich cílem je dobýt Bagdád. Jejich ofenzivu se snaží zastavit irácká armáda a kurdské jednotky za podpory leteckých úderů USA a jejich spojenců.

Jak ve čtvrtek uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby, irácká metropole není "v bezprostředním ohrožení" ze strany islamistů. Velmi často zde ale dochází k bombovým útokům namířeným především proti šíitským čtvrtím. Jen ve čtvrtek při několika atentátech v Bagdádu zahynulo nejméně 50 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám