Hlavní obsah

Islámský stát v Iráku postupuje, obklíčil leteckou základnu, z Kobani se stahuje

• Aktualizováno

Islámský stát utrpěl značné ztráty u severosyrského města Kobani, odkud se stahuje, protože se tam se tento týden soustřeďují nálety. Za poslední dva dny jich bylo podniknuto 14. V jiných oblastech však postupuje. V Iráku obklíčil velkou leteckou základnu mezi Hítem a Hadísou.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Iráčané při výcviku odpalují raketu z ruského mobilního raketometu TOS 1.

Článek

Policejní kapitán Umar Muhammad Hanin z irácké provincie Anbár uvedl, že bojovníci Islámského státu jsou připraveni zahájit útok na leteckou základnu Ajn Asad, která je jednou z největších v Iráku. Sunnitští radikálové ovládají skoro celou provincii Anbár, která leží na západě země.

Podle některých zpráv už vojáci na základně spálili uniformy a jsou připraveni se vzdát, uvedl britský list Daily Telegraph, podle něhož se bojovníci Islámského státu už zmocnili menší základny u města Hít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové brání most Mully Abdulláha jižně Kirkúku

CNN upozorňuje, že obyvatelé Bagdádu si všímají postupu IS a neschopnosti irácké armády i toho, že nálety IS nezlomily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Kobani přelétávaly stíhačkyVideo: Reuters

V Iráku se Islámskému státu daří postupovat i poté, co mezinárodní koalice zahájila nálety na jeho bojovníky. Zpočátku jej sice vytlačily od dvou největších přehrad, mosulské a hadiské, ale nyní v druhé oblasti Islámský stát postup obnovil.

Ve středu večer americké velení připustilo, že Islámský stát si udržuje v několika oblastech taktické výhody. „Jsou náznaky, že letecké útoky zpomalily postup IS,“ řekl náčelník štábů Martin Dempsey, ale hned dodal: „Bezpečnostní situace na zemi zůstává nestabilní, IS se pokouší získat další území a kurdské milice je drží.“

Dempsey uvedl, že ohrožen je i Bagdád: „Jsou 20 až 25 kilometrů (od bagdádského letiště) a přemohli irácké jednotky.“ To byl důvod nasazení bitevních vrtulníků AH-64 Apache, které jim mají zabránit v obsazení letiště: „Nemůžeme jim to dovolit, letiště potřebujeme."

Foto: Reuters

Iráčané na místě atentátu v Tuz Chhurmatu severně od Bagdádu

Přesto je podle amerického prezidenta Baracka Obamy nově přijatá strategie účinná. Uvedl to jeho mluvčí Josh Earnest. Při čtrnácti náletech na Kobani bylo za dva dny zničeno 19 budov a pozice ostřelovačů. Kurdská komentátorka Baharin Kandalová uvedla pro BBC, že se Islámský stát stáhl z větší části Kobani kromě dvou míst na východě města.

Kromě Kobani byly terčem náletů i další modulární rafinérie v Dajr az-Zauru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám