Hlavní obsah

Kurdové navádějí americká letadla na pozice Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kobani

Při amerických náletech na pozice Islámského státu (IS) u severosyrského města Kobani zahynulo tento týden nejméně 32 jeho bojovníků. Přispěla k tomu užší spolupráce mezi americkým vojenským velením a kurdskými jednotkami, které město brání, informovala agentura Reuters s odvoláním na syrské aktivisty.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Kouř signalizuje boje v Kobani.

Článek

Spojené státy v posledních dnech zintenzivnili nálety na sever Sýrie. Jak oznámilo americké velení, během pondělí a úterý došlo u Kobani k 21 leteckých úderům.

Kurdští milicionáři z Jednotek lidové ochrany (YPG) začali s Američany mnohem více komunikovat a útoky na radikály jsou mnohem přesnější. „Zástupci velení YPG sdělují koalici, kde se nacházejí islamistické cíle a oni podle toho míří. Protože k náletům dochází po vzájemné koordinaci, cíle zasahují velmi přesně ” řekl agentuře Reuters mluvčí YPG Polat Can. „Někteří z příslušníků IS se stáhli, jiní se přeskupili a vrátili,“ dodal.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Milicionář YPG na návrší u kurdské vlajky.

Syrští Kurdové v úterý dobyli zpět kopec Tal Shajr západně od Kobani a ráno tam vyvěsili svou vlajku místo černé islamistů. IS ale stále ovládá polovinu města. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Americký B-1B Lancer nad Kobani

Jejich boj s extremisty je však velmi obtížný, protože mají k dispozici jen lehké zbraně, zatímco islamisté používají tanky, dělostřelectvo i automobily naložené výbušninami. Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám