Hlavní obsah

Návrat sektářské války v Iráku: Šíitské milice se mstí Islámskému státu na civilistech

– Bagdád
Novinky, rei

V Iráku se s postupem sunnitských radikálů z organizace Islámský stát (IS) znovu rozhořela sektářská válka, která dosahovala vrcholu v roce 2006. Milice šíitů zabíjejí sunnitské civilisty, pravděpodobně proto, aby se pomstily Islámskému státu. Ve své zprávě to uvedla lidskoprávní organizace Amnesty International (AI).

Foto: Mushtaq Muhammed, Reuters

Šitské milice v iráckém městě Karbala

Článek

Nařčení šíitských milicí vznesla organizace jen dva dny poté, co IS potvrdil, že uvěznil, zotročil a prodal ženy a děti z kurdské komunity jezídů. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

AI svou zprávu opřela o výpovědi Iráčanů ze srpna a září. Ti popsali útoky šíitských milicí v hlavním městě Bagdádu, v Sammáře a Kirkúku. Jen v Sámmaře, kde většinu obyvatel tvoří sunnité, bylo od června uneseno 170 mužů. Více než 30 jich útočníci unesli přímo z jejich domu, a to v jediný den – 6. června. Všichni skončili s kulkou v týle a jejich těla byla pohozena opodál.

„Toto zabíjení se zdá být odvetou za krátký vpád (Islámského státu) do města o den dříve,“ upozornila organizace ve zprávě.

Podle AI byly ve zmíněných třech městech takto zavražděny desítky lidí. Spousta z nich byla spoutaná.

Rozpad armády umožnil vzestup milicí

Šíitské milice v čele s Mahdího armádou, Brigádami Badr či prapory Kata’ib Hizballáh získaly větší moc po červnovém postupu Islámského státu na severu a západu Iráku, který zvláště po dobytí Mosulu způsobil úprk a zmatek v armádních řadách.

Dopisovatelé z místa tvrdí, že od té doby spíše než armáda s IS bojují milice, které byly schopné naverbovat tisíce dobrovolníků. Na severovýchodě Iráku sunnitští radikálové čelí také odporu kurdských jednotek.

Islámský stát v současnosti postupuje v západní provincii Anbár, a USA tam proto nasadily bitevní vrtulníky AH-64 Apache. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

OSN v pondělí upozornila, že jen z města Hit, které dobyl IS před pár dny, vyhnaly boje až 180 000 lidí. Analytici upozorňují, že kdyby radikálové Anbár ovládli, měli by k dispozici zásobovací trasy umožňující jim útok na hlavní město Bagdád.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám