Hlavní obsah

Turecko umožní USA využívat své základny pro boj s Islámským státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Turecko souhlasilo, že umožní Spojeným státům využívat své základny a letiště pro kampaň proti Islámskému státu. Uvedla to v noci na pondělí podle BBC americká bezpečnostní poradkyně Susan Riceová, která krok Ankary uvítala.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Útočný F/A-18 Super Hornet na palubě lodi USS George H. W. Bush

Článek

Turecko umožní využívat své základny pro výcvik umírněné syrské opozice, ale také pro „aktivity v Iráku a v Sýrii,“ uvedla Riceová pro televizi NBC. „To je nový závazek, který velmi vítáme,“ řekla Riceová. Průlom přišel po dvoudenních tvrdých jednáních v Ankaře, která vedl bývalý americký generál John R. Allen, jenž koordinuje koaliční akce proti Islámskému státu.

Do Turecka již tento týden přijedou první američtí vojáci, kteří budou připravovat výcvik Syřanů a dojednávat, jaké typy letů mohou být podnikány z tureckých základen. Doposud se mohly využívat jen pro logistické operace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdové odrazili útok Islámského státu v KobaniVideo: Reuters

Americký ministr obrany Chuck Hagel už dříve řekl, že USA mají zájem především o přístup na letiště, zejména na Incirlik na jihu země. Využití letišť v Turecku by umožnilo rychlejší odezvu na postup radikálů, zatím nejblíže to mají námořní piloti vzlétající z palub letadlových lodí.

Spojené státy stojí v čele současné letecké kampaně proti Islámskému státu v Iráku i v Sýrii a nálety se snaží zastavit postup Islámského státu u města Kobani na hranicích Sýrie a Turecka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké letectvo shazovalo nad severem Iráku jídlo a vodu Video: Reuters

Turecko s oběma zeměmi sousedí, ale vyloučilo, že by proti Islámskému státu podniklo pozemní operaci, i když experti říkají, že samotné nálety k porážce sunnitských radikálů stačit nebudou.

Islámský stát o víkendu postoupil nejen u Kobani, ale také v západoirácké provincii Anbár, kde bomba zabila provinčního šéfa policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám