Hlavní obsah

Islamisté se snaží obklíčit kurdské bojovníky v syrském Kobani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Bojovníci z hnutí Islámský stát chtějí obklíčit kurdské bojovníky v severosyrském městě Kobani. Kurdové prozatím útoky odrážejí, k dispozici mají ale jen lehké zbraně. Jak uvedl pro agenturu AP jeden z kurdských obránců, chtějí vytvořit koridor, kudy by mohli být evakuováni civilisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v ulicích syrského města KobaniVideo: Reuters

 
Článek

Syrští aktivisté v pátek informovali, že radikálové ovládají již 40 procent strategického města ležícího na hranici s Tureckem. Bitva o Kobani neustále pokračuje i přesto, že USA a jejich spojenci podnikají již více než dva týdny letecké údery na pozice islamistů v oblasti a snaží se tak jejich ofenzivu zastavit. Ti ale neustále dobývají další části města a vyvěšují tam své černé vlajky.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Kouř po explozi ve městě Kobani

V pátek syrská exilová organizace SOHR oznámila, že radikálové dobyli takzvanou bezpečnostní čtvrť - oblast na východě Kobani, kde se nacházejí budovy místní administrativy a policejní velitelství. Podle jednoho z místních kurdských představitelů se nyní nejtvrdší střety odehrávají v jižní a východní části města. Situace v Kobani je podle něj "zoufalá", vyzval proto mezinárodní společenství a OSN o pomoc.

Nerovný boj

"Bráníme město, ale máme jen lehké zbraně a oni mají zbraně těžké," uvedl kurdský bojovník. Letecké údery vedené Američany podle něj nejsou účinné. "Chceme, aby byl otevřen koridor pro civilisty. Jestli se IS dostane do centra města, dojde k masakru," dodal.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Příbuzný sedí u hrobu kurského bojovníka, který zemřel při bojích v Kobani.

Podobně se vyjádřil již o den dříve i nový zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. V Kobani se podle něj stále nachází 500 až 700 civilistů, zejména starších lidí. De Mistura rovněž varoval před podobným scénářem, jaký se odehrál v roce 1995 v bosenské Srebrenice, kde bosenští Srbové zavraždili asi 8000 muslimských mužů a chlapců.

V severosyrském městě žilo podle oficiálních statistik asi 40.000 lidí. V celé oblasti se ale rovněž nacházely i další desítky tisíc takzvaných vnitřních uprchlíků, kteří utekli z jiných částí země. Okolí Kobani bylo totiž během více než tříletého syrského konfliktu dlouho považováno za relativně stabilní. Z Kobani a jeho okolí uteklo během posledních týdnů do sousedního Turecka již více než 180 000 lidí, převážně Kurdů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám