Hlavní obsah

Islámský stát postupuje v Kobani, hrozí masakr obyvatel

– Ankara/Ženeva • Aktualizováno

Jednotky Islámského státu (IS) dobyly v pátek další části města Kobani ležícího na severu Sýrie při hranicích s Tureckem. Radikálové postupují navzdory náletům. Američané oznámili, že během čtvrtka a pátku podnikli devět útoků ze vzduchu na pozice IS v Sýrii. V Kobani se podle nového zmocněnce OSN pro Sýrii stále nachází asi 500 až 700 civilistů, kterým hrozí masakr.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Dým ukazuje na prudkost bojů v Kobani.

Článek

”Obsadili nejméně 40 procent města,” uvedl pro agenturu Reuters Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Radikálové nyní ovládají téměř celou čtvrť, ve které se nacházejí budovy patřící místním kurdským úřadům. Čtvrteční boje ve městě si vyžádaly desítky obětí.

Americké velení uvedlo, že během posledních dvou dnů podniklo devět leteckých úderů proti islamistům v Sýrii, sedm z nich bylo zacíleno na oblast Kobani. Dva útoky mířily na jihovýchod od města a zničily dvě výcviková střediska. Čtyři pak směřovaly na jih a zasáhly obrněné vozy, tank a dvě menší jednotky bojovníků z IS.

Nový zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura uvedl, že mezi zbývajícími civilisty v obléhaném městě jsou zejména starší lidé. Podle analýz OSN se nyní do města téměř nedá dostat a není možné z něj ani uprchnout.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Nový speciální vyslanec OSN por Sýrii Staffan de Mistura s mapou Kobani

V Kobani žilo podle oficiálních statistik asi 45 tisíc lidí. V celé oblasti se ale rovněž nacházely i další desítky tisíc vnitřních uprchlíků, kteří utekli z jiných částí země. Okolí města Kobani bylo totiž během více než tříletého syrského konfliktu dlouho považováno za relativně stabilní místo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ze syrského Kobani stoupá dýmVideo: Reuters

De Mistura rovněž vyzval Turecko, aby umožnilo dobrovolníkům ze své země přecházet hranici do Sýrie. „Doufám, že nebudeme svědky toho, jak budou těmto lidem setnuty hlavy. Každý by měl udělat všechno, co může, aby to zastavil,” řekl zmocněnec na tiskové konferenci v Ženevě. Dodal, že by Ankara měla umožnit kurdským bojovníkům bránit Kobani.

Foto: Reuters

Kurdové demonstrují proti tureckým silám, které jim brání v možnosti jít na pomoc obráncům Kobani.

Turecko brání svým Kurdům podpořit obránce města, protože s kurdskými separatisty dlouho bojovalo. Nově se Turky snaží přesvědčit i Írán. Na toto téma zahájil s Tureckem ve čtvrtek jednání.

„Írán podnikne cokoli, aby pomohl Kudrům v Kobani v rámci podpory, kterou poskytuje syrské vládě,“ uvedl tajemník ministra zahraničí Amir Abdollahian pro íránskou agenturu IRNA. „Během našich prvních rozhovorů s Tureckem jsme zjistili, že tato země nechce prohloubit krizi v oblasti, a doufáme, že to bude hrát pozitivní roli,” dodal. Podtrhl také, že Ankara hraje nejdůležitější roli v pomoci Syřanů, aby se vrátili domů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Kouř stoupá z města Kobani.

Islamisté se Kobani pokoušejí dobýt již více než tři týdny. Brání jim v tom kurdští bojovníci z milic YPG za pomoci leteckých úderů, které podnikají USA a jejich spojenci. I když byly nálety v uplynulých dnech mnohem intenzivnější, zatím radikály nezastavily, i když zpomalily jejich postup. USA ve čtvrtek varovaly, že město padne, protože Turecko tam nechce poslat pozemní síly.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám