Hlavní obsah

Pomozte identifikovat vraha z řad Islámského státu, žádá FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pátrá po totožnosti muže v řadách Islámského státu v Sýrii, který se podílel na hromadném vraždění syrských vojáků v provincii Rakka. Video z „popravy“ vězňů, kteří si nejprve museli vlastnoručně vykopat vlastní hrob, zveřejnil IS v září. FBI prosí veřejnost o informace, které by vedly k odhalení identity muže.

Část videa z „popravy“ vězňů zveřejněná americkou FBI

 
Článek

Maskovaný muž na propagandistickém videu nazvaném Plameny války plynule přechází z arabštiny do angličtiny se severoamerickým přízvukem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukazuje na skupinu mužů, kteří hloubí zákop. Popisuje, že si kopou svůj hrob, a varuje, že takto dopadne každý, kdo slouží syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

„Jsme zde na základně 17. armádní divize u města Rakka. A jsme tady s Bašárovými vojáky. Vidíte, že si kopou hrob zrovna na místě, kde terorizovali muslimy v Rakce. Dá-li bůh, vykonají jeho vůli na těchto vojácích mudžáhidové, kteří je dopadli. Za nimi vidíte ubikace vojáků proděravěné kulkami a dělostřeleckými střelami Islámského státu. Toto je konec každého bezvěrce, jehož dopadneme. To je konec, který je čeká,“ uvádí mluvčí.

Foto: FBI

Anglicky hovořící muž na videu Islámského státu v Sýrii

Na konci vysvětluje, že Islámský stát je zásadní silou pro boj s bezvěrci. „Plameny války teprve zesilují. Boj právě začal,“ říká.

Pak se společně se svými spolubojovníky chystá zabít zajatce klečící na okraji jámy, kterou vykopali, střelbou z pistole.

Podle amerických vyšetřovatelů je mluvčí Američan nebo Kanaďan.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

FBI současně požádala veřejnost o pomoc při identifikování dalších lidí, kteří ze Spojených států odešli do válečného Iráku či Sýrie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám