Hlavní obsah

Íránskou zbrojovkou otřásly exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Požár a následné exploze zasáhly v neděli večer v Íránu podnik vyrábějící vojenskou munici. Podle opozičních zdrojů se to stalo na uzavřené základně Parčín u Teheránu, která je spojována s íránským jaderným programem. Nejméně dva lidé při tom zemřeli.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek základny Parčín

Článek

Výbuchy byly údajně tak silné, že se tříštily okenní tabule do vzdálenosti 15 kilometrů.

Polostátní agentura Isna potvrdila, že požár nastal ve „výrobně explozivních materiálů“ nedaleko Teheránu. Opoziční zdroje doplnily, že se jedná o Parčín, který leží na jihovýchod od hlavního města. Oficiálně to však potvrzeno nebylo.

Foto: Novinky

Parčín je spojován s íránským jaderným programem. Komisaři z Mezinárodní organizace pro atomovou energii (MAAE) byli na základnu puštěni naposledy před devíti lety. MAAE má podezření, že Íránci na základně experimentují s výbušninami, které by byly schopny odpálit jadernou zbraň.

Západ podezřívá Írán z vývoje nukleární zbraně, ale Teherán to popírá. Jednání s šesti mocnostmi o íránském jaderném programu pokračují s cílem uzavřít dohodu do 24. listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Urychlíme vyzbrojení Palestinců, zní z Íránu

Írán urychlí vyzbrojení Palestinců žijících na Západním břehu Jordánu. Prohlásil to v pondělí jeden z velitelů íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde...

Výběr článků

Načítám