Hlavní obsah

Islámští radikálové zabili v Egyptě čtyři lidi kvůli spolčení s Izraelem

Radikální muslimská skupina Ansar Bajt al-Makdis, která bojuje proti egyptské vojenské vládě, sťala hlavu třem mužům, kteří se podle ní spolčili s Izraelem a egyptskou armádou. Čtvrtého muže ze stejných důvodů zastřelila. Skupina exekuci zveřejnila na videu, o němž informoval v pondělí list Al-Ahrám.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sinajský poloostrov je nehostinný a členitý, takže se v něm radikálové snadno ukrývají. Ilustrační snímek

Článek

Na záběrech jsou vidět „přiznání“ tří mužů a zastřelení čtvrtého spolu se zbouráním jeho domu. Podobný videozáznam zveřejnila skupina již v srpnu, kdy sťala čtyři lidi na Sinajském poloostrově. Tito muži se přiznali, že pomáhali Izraelcům a dodávali jim informace o pohybu radikálů, aby na ně židovský stát mohl zacílit své bezpilotní letouny.

Organizaci, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, se připisuje množství násilných akcí, při kterých zahynuly desítky vojáků a policistů. Je také v kontaktu s radikály z hnutí Islámský stát (IS), kteří obsadili rozsáhlá území Sýrie a Iráku. Na posledním videu je i prohlášení mluvčího IS abú Muhammada Adnáního týkající se „boje proti nevěřícím“.

I islamisté v Sýrii a Iráku stínají své oponenty – v posledních týdnech zveřejnili videozáznamy, na kterých je smrt dvou amerických novinářů a dvou britských humanitárních pracovníků.

Egyptští radikálové zesílili své útoky po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího a poté, co bylo zakázáno Muslimské bratrstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám