Hlavní obsah

Islámský stát nepostupuje, tak zesiluje teror a veřejně vraždí v inscenovaných popravách

Bagdád/Londýn/Washington

Na severu Sýrie pokračují těžké boje o kurdské město Kobani, které bojovníci Islámského státu (IS) obléhají už přes dva týdny. Při střetech s příslušníky kurdských milicí bylo v noci na neděli zabito 27 lidí, oznámila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). V irácké provincii Anbár islamisté podle svědků citovaných agenturou AP veřejně zastřelili šest vládních vojáků. Podle amerického ministerstva zahraničí mají záběry poprav zamaskovat vojenské neúspěchy.

Foto: Reuters

Záběr z videa Islámského státu ukazuje dalšího zajatce, jehož vraždou radikálové vyhrožují. Má jít o 26letého Američana Petera Kassiga.

Článek

„Jistě, od začátku vzdušné operace, po utrpěných porážkách, se už neholedbají dobýváním nových území - protože je nezískávají. Ztrácejí pozice,” řekl šéf protiteroristické propagandy na americkém ministerstvu zahraničí Alberto Fernandez. „Takže co dělají? Chlubí se uřezáváním lidských hlav. Snaží se tím nahradit vojenská vítězství.”

Popravy zahraničních rukojmí tak budou pokračovat. Na videozáznamu zabití Alana Henninga zveřejněném v pátek maskovaný rádobykat varuje USA, že kruté útoky na jednotlivce budou pokračovat, dokud neskončí letecké údery. Pohrozil také, že dalším na řadě bude Američan Peter Kassig. Islámský stát zadržuje podle americké zpravodajské služby 20 rukojmích, včetně nejméně dvou Američanů.

Postup IS vázne

V tomto týdnu radikálové utrpěli sérii dílčích porážek, když americké a spojenecké nálety v pátek zasáhly syrské ropné rafinérie a výcvikový tábor. Dřívější bombardování zahnalo islamistické bojovníky z některých jejich pozic v Iráku. Islámský stát ale zároveň ve čtvrtek obsadil část iráckého města Hit ležícího 140 kilometrů západně od Bagdádu a napadl ze zálohy iráckou armádní jednotku severně od Ramádí, udržel si pevně pod kontrolou město Fallúdža a přiblížil se k syrskému městu Kobani.

Kobani se pokoušejí jednotky IS dobýt už dva týdny. Kurdským milicím YPG se ho ale daří s podporou dobrovolníků a spojeneckých náletů bránit. Při nočních těžkých střetech jižně od Kobani bylo podle informace SOHR zabito 11 kurdských bojovníků a 16 radikálů z IS. Bojové letouny USA a jejich arabských spojenců podpořily kurdské obránce Kobani sedmi vzdušnými údery.

Kobani, které leží přímo u hranice s Tureckem, je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic.

V Hitu podle očitých svědků, kteří ze strachu nechtěli říci svá jména, radikálové v neděli postavili ke zdi šest vládních vojáků - jednoho v uniformě a zbylé v civilních šatech - a „popravili” je střelou do hlavy. Kromě toho také ostřelovali místní policejní stanici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám