Hlavní obsah

Islámský stát sťal dalšího rukojmího, Brita Henninga

– Káhira • Aktualizováno

Na internetu se objevilo video zachycující údajné stětí britského humanitárního pracovníka Alana Henninga příslušníkem radikálního hnutí Islámský stát (IS). Informovala o tom v pátek agentura AP s tím, že zatím nedokázala ověřit pravost nahrávky.

Islámský stát sťal dalšího rukojmího, Brita Henninga

 
Článek

Britský premiér David Cameron podle agentury AFP odsoudil "brutální vraždu Alana Henninga Islámským státem". Podle něj je „odporná, bezcitná a naprosto neodpustitelná”. Dodal, že Británie učiní vše, co je v jejích silách, aby Henningovy vrahy dopadla a postavila před soud: "Využijeme všech prostředků, které máme, ve snaze nalézt rukojmí zadržovaná Islámským státem, pomoci těmto rukojmím... A uděláme všechno pro to, abychom porazili tuto organizaci.”

Poradkyně amerického prezidenta pro boj s terorismem Lisa Monacová uvedla, že Spojené státy nyní nahrávku zkoumají. Pokud se prokáže její pravost, bude to podle ní "další důkaz brutality" příslušníků Islámského státu, píše agentura Reuters.

Foto: Henning family handout via the British Foreign and Commonwealth Office, Reuters

Alan Henning

Na řadě má být Američan Kassig

Záznam podle americké monitorovací služby SITE trvá minutu a 11 sekund a nese označení "Další vzkaz pro Ameriku a její spojence". Na konci nahrávky maskovaný příslušník IS hrozí dalšímu rukojmímu, kterým je údajně Američan Peter Kassig.

Foto: Reuters

Záběr z videa Islámského státu ukazuje dalšího zajatce, jehož vraždou radikálové vyhrožují. Má jít o 26letého Američana Petera Kassiga.

Britské stíhačky se minulý týden v Iráku poprvé zapojily do bojové mise namířené proti příslušníkům IS. Británie se tak připojila ke spojenecké koalici, kterou vedou Spojené státy a která má za úkol zlomit vojenskou moc islamistů v oblasti.

"Kvůli rozhodnutí našeho parlamentu útočit na Islámský stát nyní já jako člen britské veřejnosti zaplatím za toto rozhodnutí cenu," říká podle SITE na nahrávce Henning.

Sedmačtyřicetiletý Henning byl unesen loni v prosinci v Sýrii krátce poté, co vstoupil na syrské území z Turecka v humanitárním konvoji. Ten vezl potraviny a zdravotnické potřeby do nemocnice na severozápadě země.

Islámští radikálové, kteří nyní ovládají část Sýrie a Iráku, již zavraždili tři zadržené západní občany - britského humanitárního pracovníka Davida Hainese a dva americké novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Vyhrožovali, že Henning bude dalším na řadě.

Henningova manželka Barbara tento týden prostřednictvím televize prosila Islámský stát, aby jejího muže propustil. "Ti, kteří si přejí být vnímáni jako stát, budou určitě jednat státnicky projevením slitování a milosti. Propusťte ho, prosím. Potřebujeme ho zpátky doma," prohlásila.

Reklama

Související témata:

Související články

FBI: Známe vraha dvou amerických novinářů

Totožnost maskovaného člena Islámského státu, který v posledních týdnech zavraždil dvojici amerických novinářů, zjistil americký Federální úřad pro vyšetřování...

Výběr článků

Načítám