Hlavní obsah

Kurdové se u Kobani drží s vypětím všech sil, pomáhají jim nálety

Bojovníci Islámského státu se na severu Sýrie přiblížili ke kurdskému městu Kobani na hranicích s Tureckem na několik set metrů, probíhají těžké boje. Kurdským milicím YPG (Ochrana kurdského lidu) se v pátek daří s podporou dobrovolníků a spojeneckých leteckých úderů město držet. Turecký premiér přislíbil městu v obležení pomoc.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dým po zásahu centra Kobani

Článek

Podle syrské exilové organizace pro lidská práva SOHR se kurdským obráncům města podařilo odrazit již tři pokusy islamistů o velkou ofenzivu. Zničili přitom prý dvě jejich vozidla. Podle kurdské tiskové agentury dokonce zneškodnili i jeden tank. I tak se ale bojovníci z IS Kobani stále více přibližují. Podle některých zpráv už stojí jejich jednotky jen několik set metrů od okraje města.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Dým po dopadu minometného granátu na Kobani

Kobani, které leží přímo u hranice s Tureckem, je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí Islámský stát ovládl 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké stíhačky startují a po náletech na pozice IS se vracejí na letadlovou loď U.S.S. George H.W. BushVideo: Reuters

Turecko slíbilo Kurdům pomoc

Turecký parlament ve čtvrtek schválil vládě mandát k vojenské intervenci proti IS. Premiér Ahmet Davutoglu ve čtvrtek v noci přislíbil Kurdům v obleženém městě pomoc. „Rozhodně nechceme, aby Kobani padlo,“ uvedl premiér. „Uděláme, co bude třeba, abychom tomu zabránili,” dodal. Konkrétní kroky, které Ankara hodlá podniknout, ale nezmínil.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dým stoupá z ostřelovaného Kobani

Ministr obrany Ismet Yilmaz ale ve čtvrtek zdůraznil, že neočekává, že by se armáda měla bezprostředně pustit do bojových akcí. Turecko se obává v případě ofenzivy proti IS výrazného zhoršení bezpečnostní situace v zemi.

Mezi radikály jsou také desítky tureckých občanů, kteří by pak podle Ankary mohli páchat ve vlasti teroristické útoky. Ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu odmítl návrh na vyzbrojení členů Kurdské strany pracujících (PKK), s níž Turecko desítky let bojuje, i kdyby měli zbraně použít v boji proti IS. Šéf PKK Abdullah Öcalan ve čtvrtek Ankaře pohrozil, že ukončí mírový proces s vládou, pokud v Kobani dopustí masakr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám