Hlavní obsah

Austrálie se zapojí do útoku na Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra
Aktualizováno

Australské letouny se zapojí do náletů koalice vedené Spojenými státy proti radikálům z hnutí Islámský stát v Iráku. Do Iráku budou také vysláni australští vojáci ze speciálních jednotek. Oznámil to v pátek australský premiér Tony Abbott. Podle BBC rozhodnutí kabinetu už nepotřebuje další souhlas parlamentu.

Foto: Reuters

Australské stroje F/A-18F Super Hornet na základně Amberley v Queenslandu před startem

Článek

„Vláda dnes schválila australské nálety v Iráku na žádost irácké vlády a na podporu irácké vlády,” řekl premiér v televizi. Kabinet také schválil vyslání australských speciálních sil, aby pomohly irácké armádě v boji proti radikálním islamistům; Australané mají podle premiéra Iráčanům „radit a napomáhat”.

Američané už téměř dva týdny bombardují pozice Islámského státu a dalších radikálních uskupení také v Sýrii, a to s podporou arabských spojenců. Evropští spojenci se připojili pouze k letecké kampani v Iráku, kde USA bombardují pozice Islámského státu od srpna.

Australští letci jsou už na Blízkém východě a prováděli cvičné lety, aby se seznámili s prostředím, kde budou operovat. I v pátek podnikli nebojový let.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Australský premiér Tony Abbott

Až dosud se působení australského letectva v Iráku omezovalo na dodávky humanitární pomoci či zbraní vládním silám. O chystaném nasazení stíhaček se ale vědělo, v rámci příprav premiér už minulý měsíc vyslal na americkou základnu ve Spojených arabských emirátech 600 mužů a šest bojových letounů. Ale nasazení australských vojáků přímo v Iráku se nečekalo, podotkla agentura Reuters.

Abbott podle BBC uvedl, že kabinet nerozhodoval snadno, avšak Irák nemůže zůstat osamocen v boji proti radikálům, šířícím „kult smrti”. Připustil, že mise potrvá spíše měsíce než týdny.

Foto: Reuters

Australští piloti v kabině F/A-18F Super Horentu

Nasazení v Sýrii se neplánuje. Rozhodnutí kabinetu již nepotřebuje další schvalování v parlamentu.

Australská vláda odhaduje, že po boku radikálů bojuje nejméně 60 Australanů a další stovka je aktivně podporuje ve vlasti.

Islámský stát letos ovládl značnou část západního a severního Iráku a vyhlásil chalífát.  Od začátku roku přišlo v Iráku o život přes 9300 civilistů a zraněno bylo přes 17.000 osob, přitom polovina z nich od léta. Podle odhadu americké tajné služby má chalífát 31 000 bojovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám