Hlavní obsah

Islamisté páchají v Iráku válečné zločiny, hlásí OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Islámští radikálové se v Iráku dopouštějí válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Ve své zprávě to ve čtvrtek konstatoval Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. K zločinům řadí masové vraždy, únosy a zotročování žen a dívek a využívání dětí k bojovým operacím.

Foto: Reuters

Vlajky Islámského státu označují dobyté území v iráckém Krikúku

Článek

Zpráva se podle agentury Reuters opírá o výpovědi 500 svědků. Uvádí se v ní také, že při náletech irácké armády na islamisty zahynuli rovněž civilisté, protože zasaženy byly školy nemocnice a celé vesnice. I toto je způsob boje, který je v rozporu s mezinárodním právem.

Dokument o 29 stranách popisuje případy, které se v Iráku odehrály mezi 6. červencem a 10. zářím.

"Rozsah násilí, jehož se dopouští Islámský stát a jeho spojenci, je neuvěřitelný. Lze je považovat za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti," řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Přes devět tisíc zabitých civilistů

Zvláštní vyslanec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov, který autory zprávy koordinoval, hovořil o "ohromující paletě" případů porušení lidských práv na severu Iráku. IS podle něj útočí systematicky a rozsáhle na civilisty a civilní infrastrukturu a dopouští se vražd i násilí, přičemž nevynechává ženy ani děti.

"Záměrně se útočí na odlišné etnické a náboženské skupiny obyvatel ve snaze je vytlačit z oblastí kontrolovaných IS," stojí v textu zprávy.

IS letos vyhlásil na severu Iráku a Sýrie chalífát a do boje proti němu se už zapojilo několik zemí. Od začátku roku přišlo v Iráku o život přes 9300 civilistů a zraněno bylo přes 17 000 osob, přitom polovina z nich od léta, kdy IS začal obsazovat irácký sever. Podle odhadu americké tajné služby má IS k dispozici kolem 31 000 bojovníků.

Svá zvěrstva si sami natáčejí

Skupina svou brutalitu sama vystavuje na odiv v podobě videí zachycujících například vraždy rukojmích. Zpráva OSN připomíná masakr, při němž v jediném dni – 12. června – IS zabila 1500 iráckých vojáků a policistů v provincii Saláhaddín.

Těla ale zatím nikdo nevyzvedl, takže přesný rozsah tohoto maskaru znám není. Nepochybuje se ale o tom, že členové IS vyvedli ze základny poblíž Tikrítu zajaté a odzbrojené vojáky a brance a pak je postříleli. Záběry tohoto činu se pak objevily na internetu.

Brutalita vůči ženám

Zpráva dále konstatuje mimořádnou brutalitu IS vůči ženám a dokládá to na případech útoků a zabití lékařek, právniček a dalších.

V srpnu skupina zajala v severoirácké provincii Ninive 500 žen. Z nich "asi 150 svobodných dívek a žen, především příslušnic komunity jezídů a křesťanů, bylo převezeno do Sýrie a tam předáno bojovníkům IS jako odměna nebo jako sexuální otrokyně", uvádí se ve zprávě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám