Hlavní obsah

Nálety pomohly Kurdům postoupit a udržet klíčové město Kobani

Americké a britské nálety na síly Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku umožnily postup Kurdům, kteří se sunnitskými radikály bojují. Získali zpět několik měst a obcí, které nedávno obsadili bojovníci z IS. Dál ale čelí tlaku islamistů u města Kobani na syrsko-turecké hranici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velká Británie zveřejnila záběry z náletů na obrněný nákladní vůz v IrákuVideo: MOD 2014, Reuters

 
Článek

Kurdským milicím se podařilo za cenu značných ztrát získat zpět příhraniční město Rabija. Před ním na ně zaútočila dvě britská Tornada GR Mk. 4. Právě jejich akce podle BBV výraznou měrou přispěla k úspěchu pešmergů.

Foto: Reuters

Dvě Tornada GR4 míří k útoku proti Islámskému státu

Již v úterý se podle televize Al-Džazíra podařilo kurdským pešmergům obsadit vesnici Bašír, kterou Islámský stát obsadil v červnu a používal ji jako základnu pro útoky na patnáct kilometrů vzdálený Tikrít.

„Vytlačili jsme IS z třiceti míst včetně Zumaru a Rabije,“ uvedl jeden z kurdských milicionářů Halgord Hekmat. Dodal, že snahou je nyní osvobodit Sindžár, který Islámský stát ovládl na začátku srpna, což vedlo k masovému exodu jezídů.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Minomety dopadají na kurdské město Kobani

„Pešmergové byli s IS v patu, ale teď se to změnilo. Nejméně dva poslední kurdské útoky zahrnovaly i nálety,“ uvedla korespondentka Al-Džazíry. Bombardovány byly i pozice IS ve městě Zumar u Mosulské přehrady.

Foto: Reuters

Britské Tornado GR4 na Kypru přel letam proti Islámskému státu

Koaliční síly bombardovaly ze vzduchu i pozice bojovníků IS u kurdského města Kobani na syrsko-turecké hranici, které kurdské milice brání s vypětím sil. Útočníci stojí jen tři kilometry od města.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

V Lipsku nakládají německé zbraně pro Kurdy do nizozemského transportního KDC-10.

Za nočních bojů přišlo o život nejméně devět členů kurdských milicí. „Kurdští bojovníci čelí početní i vojenské přesile, ale odmítají se stáhnout a úporně proti IS bojují. Obrana Kobani je pro ně otázkou života nebo smrti,” sdělil Ramí Abdar Rahmán z organizace syrské exilové opozice. Pokud by se IS podařilo Kobani dobýt, ovládl by ucelený územní pás podél hranice.

Podle agentury AFP přesunul IS ke Kobani tisíce bojovníků. Má u města i tanky, těžké dělostřelectvo a raketomety.

Reklama

Výběr článků

Načítám