Hlavní obsah

Britský novinář zajatý Islámským státem kritizuje v novém videu taktiku Obamy

Aktualizováno

Zajatý britský fotoreportér John Cantlie se v pondělí objevil už na třetí nahrávce, kterou s ním radikálové z Islámského státu (IS) zveřejnili. Novinář na záznamu kritizuje prezidenta USA Baracka Obamu za americké letecké údery proti IS, stejně jako snahy kurdských a iráckých pozemních sil.

Britský novinář kritizuje Obamu za nálety na IS

 
Článek

"Vzdušné síly jsou dobré na zničení specifických cílů, ale nejsou dobré, pokud jde o získání a udržení území. K tomu potřebujete efektivní a disciplinované síly," kritizuje ve videu britský novinář strategii amerického prezidenta Obamy, který nařídil nálety na pozice Islámského státu nejprve v Iráku a minulý týden i v sousední Sýrii.

Brit hovoří i o dalších aspektech bojů v Iráku, přičemž hodnotil i kvality jednotlivých sil. O irácké armádě řekl: „Je hrozné vidět, jak se tato poslepovaná armáda s dlouhou historií neschopnosti plnit výcvikové limity proměňuje ve věrohodnou pěchotu.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O vzbouřenecké svobodné syrské armádě říká, že je "nedisciplinovaná, zkorumpovaná a dlouhodobě neefektivní bojová síla". Navíc zmiňuje, že vyzbrojení rebelů západními zbraněmi nebylo k ničemu, protože tyto zbraně skončily u bojovníků Islámského státu.

Profesionální nahrávka

Podle britského listu The Telegraph používá Cantlie zvláštně monotónní hlas, z nějž je patrná snaha shodit vyznění promluvy. Na to upozorňuje i The Guardian s tím, že v závěru Cantlie říká: „Poslechněte si mě znovu v dalším programu.”

Podle tohoto listu není jasné, kdy bylo pět a půl minuty dlouhé video natočené. Podobně jako předchozí je profesionální, dobře nasvícené a ozvučené.

Islamisté zveřejnili video s dalším zadrženým britským novinářem

Záznam se výrazně neliší od předchozích dvou Cantlieových řečí nahraných v minulých dvou týdnech, kdy mimo jiné prohlásil, že se jej jeho vláda zřekla. Nyní zdůraznil, že je dlouhodobým zajatcem.

Spolupracovník deníků Sunday Times, The Sun a agentury AFP se ocitl poprvé v syrském zajetí již v červenci roku 2012. Poté se objevily informace, že ho postřelili, když se svým únoscům snažil utéct. Následně ho měli zachránit bojovníci z opoziční Svobodné syrské armády (FSA). Do Sýrie se ale na konci roku vypravil znovu a v listopadu 2012 byl zajat spolu s  americkým fotografem Jamesem Foleyem, kterého radikálové zavraždili jako prvního v srpnu.

Spekuluje se, že i Cantlie bude dalším podřezaným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám