Hlavní obsah

Islámský stát likviduje historické památky, vzácné předměty prodává

Radikální hnutí Islámský stát ničí historické objekty v Iráku. Zároveň rozprodává tamní vzácné předměty staré i 2000 let na financování svých potřeb. Na ohrožení iráckého kulturního dědictví v pondělí v Paříži upozornili účastníci zasedání Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) k této otázce.

Abú Bakr Bagdádí v Mosulu, když vyzýval muslimy, aby se mu podřídili.

Článek

Islámský stát ničí sochy a již vyhodil do povětří mnohé církevní objekty a další pamětihodnosti, posvátná místa křesťanského, židovského či muslimského dědictví.

Představitelé iráckého ústavu pro zachování památek a bagdádského muzea upřesnili, že například v Mosulu zmizelo hodně soch, v oblastech okupovaných IS byly zbořeny některé asyrské paláce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Kultura a kulturní dědictví jsou důležité pro mír a dialog. Jejich ohrožení je nutné odsoudit. A boj proti tomuto obchodu (se starobylými předměty) je bojem proti terorismu," prohlásil francouzský velvyslanec při UNESCO Philippe Lalliot. Připustil, že není snadné se nyní starat o tamní kulturní dědictví, když se v oblasti dějí takové hrůzy na lidech.

"Nemáme ještě statistiky, protože Islámský stát je stále tam. Je to zatím jím dobyté území. Nemůžeme nic dělat," shrnul situaci ředitel bagdádského muzea Husajn Rašíd.

Reklama

Výběr článků

Načítám