Hlavní obsah

Táhneme teď za jeden provaz, USA a Evropa za nálety zaplatí, vzkazují dosud znepřátelení islamisté

Dvě znepřátelené radikální sunnitské organizace Fronta an-Nusra a Islámský stát, které spolu od loňska tvrdě bojovaly, se usmířily a jednají o tom, jak společně bojovat s Američany. Uvedl to britský list The Guardian. An-Nusra v novém videu označila americké nálety za „válku proti islámu“.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s jeho vlajkou v syrské Rakce

Článek

„Za válku nezaplatí jen vaši vůdcové, vyšší cenu zaplatíte vy sami,” pohrozila v neděli hlava Fronty an-Nusra abú Muhammad Džulání v projevu adresovaném obyvatelům Evropy a Severní Ameriky. Nálety si vyžádaly desítky obětí i mezi bojovníky této organizace, která je napojena na Al-Káidu.

Mluvčí organizace abú Firas Súrí ještě předtím uvedl: „Vedeme dlouhou válku. Tato válka neskončí v řádu měsíců nebo let, může trvat desetiletí.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vysoký představitel fronty řekl listu, že mezi oběma organizacemi nyní probíhají jednání o spolupráci ve válce. Na severu se už někteří bojovníci usmířili a bojovníci an-Nusry by měli posílit řady Islámského státu a rozšířit v době leteckých útoků jeho záběr. Podle něj už 73 jejích bojovníků v pátek přešlo k Islámskému státu a mnozí další to plánují udělat v nejbližších dnech.

Frontu an-Nusra, která zastupuje Al-Káidu v Sýrii, považují OSN, USA či Británie za teroristickou organizaci, která ale je podle analytiků méně radikální než IS.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kurdští pešmergové s tankem u vesnice Bujuk Jeniga

Nálety ale mohou přivést do náruče Islámského státu i další organizace bojující proti vládě Bašára Asada. Vůdce Islámské fronty podporované Katarem si stěžoval, že koaliční letadla neútočí na pozice syrských vládních vojáků: „Žádali jsme o tyto nálety tři roky, a když konečně přišly, tak nám nepomáhají.“

Nálety pokračují

Při náletech byly v neděli zničeny tři ropné rafinerie, které na severu Sýrie u hranic s Tureckem kontroluje radikální hnutí Islámský stát (IS). Zasažena byla i rafinerie společnosti Conoco, která je největším zařízením na zpracování ropy v Sýrii. Uvedla to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Londýně.

Foto: Shawn Nickel, Reuters

Trojice strojů F/A-18E Super Hornet se po doplnění paliva odpoutává od tankovacího letadla KC-135 Stratotanker nad severním Irákem

Šest náletů bylo podniknuto na pozice Islámského státu u kurdského města Kobani, které se radikálové snaží dobýt. Město brání kurdské milice YPG.

Smrt vůdce Chorásánu

Méně známá skupina Chorásán, v níž působí veteráni teroristické sítě Al-Káida, potvrdila, že při jednom z prvních náletů zahynul i její vůdce Muhsín Fadlí, jak to dříve naznačili Američané. Skupina prý plánovala teroristické akce proti Západu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám