Hlavní obsah

Islámský stát utahuje smyčku kolem kurdského města, sevření mají uvolnit nálety

Aktualizováno

Na postupující bojovníky Islámského státu u severosyrského města Kobani (známé také jako Ajn al-Arab) v noci zaútočila spojenecká letadla. Uvedla to v sobotu BBC s odvoláním na svého zpravodaje, který je v oblasti. Strategické město nedaleko hranice s Tureckem obléhají sunnitští radikálové. Za poslední týden už z něj uteklo přes 140 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje u severosyrského KobamiVideo: Reuters

 
Článek

Spojenými státy vedená koalice zatím nálety nepotvrdila. Podle zpravodaje BBC Paula Wooda ale nad oblastí v noci přelétávala letadla a byly slyšet výbuchy. Zatím není jasné, jestli letecké údery pomohly zastavit postup radikálů, se kterými o město místní Kurdové svádějí tvrdé boje.

Islamisté už zabrali zhruba stovku vesnic v oblasti. K severosyrskému Kobani přesunují čerstvé posily a vojenskou techniku. Kurdští bojovníci prohlašují podle zpravodaje ABC, který je na turecké straně hranice, že budou bojovat do posledního muže. Obávají se ale masakru, pokud nedostanou pomoc a čtyřsettisícové město padne.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu útočí na město Kobani poblíž syrsko-turecké hranice.

"Nikdo Kurdům nepomáhá, abychom osvobodili Kobani, musíme bojovat sami," citovala v pátek ABC jednoho z Kurdů, kteří se snaží dostat přes hranici s Tureckem na syrské území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Turecké bezpečnostní síly rozehnaly slzným plynem Kurdy, kteří se pokusili proniknout na syrské územíVideo: Reuters

Kurdové do oblasti údajně přijíždějí až z Istanbulu, turecké bezpečnostní síly je ale odmítají pustit. Při jednom z posledních pokusů proniknout do Sýrie Turci Kurdy rozehnali slzným plynem a vodními děly.

Hlavní bitva je viditelná z turecké strany, je slyšet střelba z děl a kulometů. Jeden z místních obyvatel ještě v pátek kritizoval koalici vedenou Spojenými státy, že u Kobani nepodniká letecké útoky na pozice IS.

"Kde je Amerika, kde je Anglie, proč nepomáhají?" citovala agentura Reuters muže jménem Alí. Podle syrských aktivistů jsou bojovníci IS i v jedné z vesnic vzdálené pouhých sedm kilometrů od města.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turečtí a syrští Kurdové se snaží zbořit pohraniční plot mezi oběma zeměmi u města Suruc.

"Boje se přibližují z východu, západu a jihu," řekl agentuře Reuters Idrís Nassan, náměstek ministra zahraničí kurdské správy, který je v Kobani. "Silně tlačí na to, aby se sem dostali. Každá dívka, každý mladý muž, každý, kdo je schopný bojovat, má zbraň a je připravený se bránit," dodal.

OSN varovala, že pokud Kobani padne, do Turecka uteče dalších 200 tisíc uprchlíků.

Kobani je pro radikály z IS strategicky důležité kvůli zásobovacím trasám, a jeho dobytí by jim pomohlo upevnit pozice na severu Sýrie.

Chybí pozemní jednotky

Letecké údery proti radikálům v Sýrii pokračovaly i v noci na sobotu. Podle nejmenovaného představitele amerického Pentagonu jsou "téměř nepřetržité". Údery se soustředí hlavně ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem.

Foto: Stringer/turkey, Reuters

Turečtí vojáci u hranice se Sýrií, odkud před boji prchají desetitisíce lidí.

Podle šéfa generálního štábu americké armády, generála Martina Dempseyho nálety IS vážně zasáhly, nebudou ale stačit k tomu, aby byli islamisté poraženi. Dempsey odhaduje, že bude potřeba pro pozemní operace nejméně 15 tisíc bojovníků umírněné syrské opozice.

"Jediná opravdu efektivní síla, která by byla skutečně schopná odrazit IS, může přijít z místní populace, tedy síla sestavená z Iráčanů, Kurdů a umírněné syrské opozice," prohlásil Dempsey.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nálety na cíle v SýriiVideo: Reuters

V Sýrii proti IS Američanům pomáhá pět arabských zemí - Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Katar, Saúdská Arábie a Bahrajn.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

K náletům v Iráku se připojila také Francie. V pátek schválila zapojení do leteckých úderů také Británie, Dánsko a Belgie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám