Hlavní obsah

Navzdory náletům Islámský stát postupuje v Kurdistánu

Přestože v pátek pokračovaly čtvrtým dnem nálety na Islámský stát, jeho bojovníci dál postupují ke strategickému syrskému příhraničnímu městu Ajn al-Arab (známému pod kurdským názvem Kobani). Při ostřelování zasáhli nejméně dvakrát území Turecka, uvedla agentura Reuters. V oblasti panuje humanitární krize, na tureckých hranicích je 150 tisíc uprchlíků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bombardování pozic IS v Sýrii zveřejněné armádou USA a FrancieVideo: Reuters

 
Článek

Bojovníci Islámského státu se město snaží dobýt už týden. Obsadili deset vesnic v okolí a město obklíčili ze tří stran. Kurdští obránci ze sil YPG (Ochranné jednotky lidu) jejich tlaku nedokázali čelit a ustupovali. Sunnitské radikály zastavili až ve čtvrtek večer, to už ale Islámský stát ovládl výšinu vzdálenou deset kilometrů západně od Kobani, ze kterého je ještě nedávno ostřelovali kurdští bojovníci. Ti vyzvali Spojené státy, aby jim poskytly leteckou podporu a ze vzduchu zničily vybavení jednotek Islámského státu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký voják pomáhá na hranicích Kurdům prchajícím před Islámským státem.

Dělostřelecká palba a výbuchy jsou slyšet až přes hranici do Turecka. Dvě vypálené střely tam zasáhly vinici, podle prvních informací nebyl nikdo zraněn a na místě vše vyšetřuje policie. „Bojíme se. Dneska sedneme do auta a odjíždíme,“ uvedl šedesátiletý majitel vinice Hüseyin Türkmen.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Syrští uprchlíci na hranicích s Tureckem za písečné bouře

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké letectvo podniklo nálet na syrský Dajr az-Zaur Video: Reuters

V oblasti panuje humanitární krize. Do Turecka uprchlo na 150 tisíc Kurdů. Situace je o to horší, že do Kobani už dříve uteklo na 200 tisíc lidí z jiných oblastí Sýrie. Ti nyní z Kobani prchají, protože radikálové vypalují domy a zabíjejí obyvatele.

Turecko ale není schopno příliv uprchlíků zvládat.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turečtí vojáci v obrněném transportéru na hranicích, kde se soustřeďují uprchlíci se Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám