Hlavní obsah

USA a arabští spojenci znovu útočí na Islámský stát v Sýrii

Aktualizováno

Spojené státy a jejich arabští spojenci ve středu podnikli další letecké údery proti cílům Islámského státu v Sýrii. Agentuře Reuters to sdělili informovaní američtí činitelé a zprávu potvrdil i Pentagon.

Foto: Shawn Nickel, Reuters

Americké stíhačky F-18E Super Hornet nad severním Irákem

Článek

Americké velitelství už v podvečer SELČ oznámilo, že provedlo pět útoků proti teroristům v Iráku a Sýrii. Terčem dvou náletů byla oblast jihovýchodně od Irbílu v iráckém Kurdistánu, další dva útoky směřovaly západně od Bagdádu a jeden na pozice islamistů v Sýrii.

Podle USA útokům podlehl mimo jiné vůdce radikální skupiny Chorásán Muhsín Fadlí. Později ale Washington oznámil, že zprávy o jeho smrti dále upřesňuje a ověřuje. Pentagon prý věří, že Fadlí je mrtev, možnost ověřit to přímo na místě útoku ale nemá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Belgie ve středu oznámila, že se hodlá na operaci proti IS podílet. Poskytne prý bojové stíhačky. O aktivním zapojení do bojových operací prý uvažuje i kanadská vláda.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Jedna ze zničených budov v oblasti Rakka v Sýrii

Podle syrské exilové organizace SOHR mířil odpolední nálet v Sýrii na okolí města Bukamal, které leží asi deset kilometrů západně od hranice s Irákem. Do útoků se zapojily stíhačky i bombardéry, a všechny stroje se poté bezpečně vrátily, citovala agentura Reuters z prohlášení velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Během náletů armáda údajně zneškodnila dva obrněné vozy, osm dalších vozidel, úkryt zbraní a několik dalších cílů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám