Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii čelí dalším náletům, válka podle USA potrvá roky

• Aktualizováno

Radikální organizace Islámský stát v Sýrii se v noci na středu stala terčem dalších vzdušných úderů. Podle agentury Reuters, odkazující se na exilovou opoziční organizaci SOHR v Londýně, byly nové útoky vedeny u turecké hranice. Mluvčí amerického ministerstva obrany uvedl, že boj proti islamistům potrvá roky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda zveřejnila záběry z náletů v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Nálety byly podle šéfa SOHR Ramiho Abdulrahmana vedeny zhruba 30 kilometrů západně od města Ajn al-Arab (kurdsky Kobani). To je poblíž hranice s Tureckem, kterou dala Ankara uzavřít kvůli masivnímu přívalu kurdských uprchlíků. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útok prý přišel z turecké strany hranice, ale není jasné, kdo ho provedl. Podle Abdulrahmana to určitě nebylo syrské letectvo. Ankara navíc dopoledne popřela, že by byl nějaký útok z jejího vzdušného prostoru uskutečněn. Na jihu Turecka je ale americká letecká základna.

Ústřední velitelství amerických sil mezitím potvrdilo dva noční útoky na vozidla Islámského státu v provincii Dajr az-Zauru.

Foto: Novinky

Poslední vzdušné údery v Sýrii

Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Brian Stephens/U.S. Navy/Handout, Reuters

Americký bojový letoun F/A-18E Super Hornet přistává po náletu proti Islámskému státu na letadlové lodi USS George H.W. Bush v Perském zálivu.

Sunnitští bojovníci zahájili útok proti kurdským silám u Kobani minulý týden a podle tamních obyvatel střety dál pokračují. Jednotky radikálů jsou 15 kilometrů na západ i východ od města a nově asi 10 kilometrů jižně.

Foto: ČTK/AP

Syrští uprchlíci na turecké hranici

Válka potrvá roky

USA a jejich spojenci zahájili vzdušné údery v Sýrii v noci na úterý. Boj proti Islámskému státu však potrvá roky, řekl BBC mluvčí Pentagonu kontradmirál John Kirby.

Podle něj úvodní nálety a ostřelování střelami s plochou dráhou letu Tomahawk, při nichž bylo zabito nejméně 70 členů Islámského státu, 50 dalších radikálů, ale i osm civilistů, organizaci ochromily. [celá zpráva]

„Myslíme si, že jsme udeřili tam, kde jsme chtěli,“ uvedl Kirby, ale současně dodal, že eliminace Islámského státu potrvá déle než pár dní nebo měsíců. „Bude potřeba, aby všichni zúčastnění vyvinuli velkou snahu. Domníváme se, že hovoříme o trvání v řádu let,“ poznamenal kontradmirál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké námořnictvo odpaluje rakety Tomahawk na SýriiVideo: Reuters

Úterní nálety se soustředily na velitelství radikálů ve městě Rakka, ale také proti výcvikovým táborům a logistickým centrům. Rakka a stejnojmenná provincie jsou hlavní baštou Islámského státu v Sýrii.

Úprk z Rakky

Svědci z Rakky tvrdí, že údery zasadily radikálním bojovníkům ránu. Jeden z nich, Abú Júsef, řekl agentuře AFP, že sunnitští válečníci „se teď soustředí na záchranu sebe samotných“. Z Rakky ale prchá i civilní obyvatelstvo. „Je to exodus,“ řekl agentuře Reuters jeden z místních.

Američané si pochvalují, že se jim v koalici proti Islámskému státu podařilo sdružit víc než 50 zemí. Prezident Barack Obama v úterý vyzdvihl zejména roli pětice arabských států – Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Jordánska, Bahrajnu a Kataru, které se na první vlně útoků podílely. [celá zpráva]

Foto: Abdalghne Karoof, Reuters

Budova zničená při americkém náletu v syrské provincii Idlíb

Dali vědět do Íránu

Mluvčí amerického ministerstva zahraničních věcí Jan Psakiová ale popřela původní zprávu, že Američané o útoku předem uvědomili vládu syrského prezidenta Bašára Asada. Mluvčí podotkla, že Washington ale Damašek varoval před zásahem proti americkým letadlům.

Syrská vláda dříve upozornila, že útok bez předchozí konzultace by byl agresí. V úterý Asad ale smířlivě uvedl, že jeho vláda podporuje každý mezinárodní boj s terorismem v Sýrii. Zato Asadův spojenec, íránský prezident Hasan Rúhání, oznámil, že vojenská akce v Sýrii nemá bez mandátu OSN nebo svolení syrské vlády právní oporu.

Agentura Reuters v té souvislosti ve středu informovala, že USA daly do Íránu o útoku předem vědět. Reuters to řekl nejmenovaný vysoký íránský činitel a potvrdil zástupce americké diplomacie. Američané Teherán ubezpečili, že nebudou útočit na Asadovy vojáky.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Do boje proti Islámskému státu by se brzy mohla aktivně zapojit také Velká Británie. Premiér David Cameron ve středu řekl, že džihádisté představují hrozbu a „nelze vyloučit“ nasazení královského letectva proti nim.

Reklama

Související články

Obama: Teroristé nenajdou útočiště

Prezident Spojených států Barack Obama po útocích na pozice radikálů z Islámského státu v Sýrii prohlásil, že teroristé nikde nenajdou bezpečné útočiště. Obama...

Výběr článků

Načítám