Hlavní obsah

Jordánsko osvobodilo muslimského klerika, kterého Londýn označil za hrozbu

– Ammán • Aktualizováno

Soud v Jordánsku ve středu očistil radikálního duchovního abú Katadu od posledního obvinění. Klerik, vyhoštěný loni po dlouholeté právní bitvě z Velké Británie, čelil obvinění z podílu na plánovaných útocích proti západním a izraelským cílům v Jordánsku během oslav příchodu nového milénia na Nový rok 2000.

Foto: ČTK/AP

Abú Katada

Článek

Klerik čelil obvinění, že poskytl duchovní a finanční podporu skupině, která chystala teroristické útoky, jež se podařilo zmařit díky spolupráci jordánských a amerických vyšetřovatelů.

Abú Katada obvinění odmítal, ačkoliv britské úřady dříve uvedly, že duchovní obecně nepopírá, že získával peníze pro teroristické útoky.

Abú Katadu už také jordánský soud v červnu zprostil viny v jiném případu přípravy útoků v zemi, jelikož neuznal důkazy údajně získané při mučení svědků. Přitom kvůli tomuto stíhání v první polovině 90. let utekl do Británie, která mu poskytla azyl. Jordánský soud pak duchovního v nepřítomnosti odsoudil na doživotí a britské úřady rozhodly, že je abú Katada hrozbou. Klerik se deportaci bránil a k jeho vyhoštění došlo po mnohaleté právní bitvě až loni. [celá zpráva]

Británii řízení vyšlo na 1,7 miliónu liber, tedy více než 50 miliónů korun.

Ačkoliv je teď abú Katada volný, do Londýna se nevrátí, uvedl server BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám