Hlavní obsah

Teroristé v Sýrii plánovali útok v USA nebo Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odnož Al-Káidy v Sýrii plánovala několik měsíců velký teroristický útok proti cílům v USA nebo Evropě, uvedl v úterý mluvčí Bílého domu Jay Carney. Nálety, které armáda Spojených států zahájila v noci na úterý proti cílům radikálního uskupení Islámský stát v Sýrii, v tom extremistům zabránily.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Stroj na letadlové lodi George H.W. Bush v Perském zálivu se připravuje na misi proti cílům Islámského státu.

Článek

Spojené státy zahájily letecké útoky právě proto, že plány teroristů byly těsně před dokončením, uvedl mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ben Rhodes, bezpečnostní poradce amerického prezidenta Baracka Obamy, uvedl, že nálety v Sýrii cílily nejen na radikály z organizace Islámský stát, ale právě i na teroristy ze skupiny Chorásán, která prý útoky na cíle mimo Sýrii plánovala.

Dosud málo známou skupinu Chorásán tvoří údajně veteráni organizace Al-Káida, kteří bojovali v Afghánistánu a v Pákistánu. Založil ji prý zhruba před rokem Muhsín Fadlí, jeden z nejbližších spolupracovníků Usámy bin Ládina, bývalého vůdce Al-Káidy. Hlavním cílem skupiny je prý organizace útoků na západní cíle, nikoli boj proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Letecké útoky byly provedeny především v severní provincii Rakka a sousední Dajr az-Zaur. Rakka je hlavní baštou Islámského státu v Sýrii.

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby noční nálety na cíle v Sýrii označil za "pouhý začátek". Nálety na radikály byly podle něj "velmi úspěšné" a budou pokračovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké námořnictvo odpaluje rakety Tomahawk na SýriiVideo: Reuters

Pentagon na úterním briefingu upřesnil, že vzdušná operace se odehrála ve třech vlnách: v první byly nasazeny střely Tomahawk, do druhé a třetí vlny se zapojily stíhačky, bombardéry i bezpilotní letouny. Útoky směřovaly proti výcvikovým táborům islamistů, proti jejich výrobním kapacitám i proti velitelským stanovištím.

Jordánsko, Bahrajn, Saúdská Arábie, Katar a Spojené arabské emiráty se podle dalšího mluvčího Pentagonu Williama Mayvillea podílely až na druhé a třetí vlně. Zajišťovaly prý úkoly sahající od hlídkování až po samotné útoky na pozice teroristů. Většinu přímých útoků však prý provedly Spojené státy samy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám