Hlavní obsah

Izraelci sestřelili syrskou stíhačku

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelská armáda v úterý sestřelila nad Golanskými výšinami stíhačku syrského letectva. Izraelci nejprve uvedli, že se jednalo MiG-21, později upřesnili, že to byl suchoj. Sýrie sestřelení svého letounu odsoudila.

Foto: Profimedia.cz

Trosky syrského MiGu-21. Ilustrační foto

Článek

Není jasné, co se stalo s piloty. Podle některých zpráv se oba katapultovali.

Incident se udál u města Kunejtra na syrsko-izraelském pomezí. „Syrské letadlo narušilo izraelský vzdušný prostor,“ oznámilo armádní velení a doplnilo, že stroj byl zastaven prostřednictvím protiraketového systému americké výroby Patriot.

Podle izraelského rozhlasu letoun zřejmě vykonával misi proti syrským povstalcům a nad Izrael s největší pravděpodobností zabloudil. Jeho trosky dopadly na syrskou stranu.

Syrská vláda sestřelení svého letounu odsoudila jako „jasné porušení” rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se nárazníkového pásma na Golanských výšinách. Státní sdělovací prostředky uvedly, že Izraelci pro tento účel využili úderů, které proti radikálům z Islámského státu v Sýrii v noci na úterý zahájili Spojené státy a jejich arabští spojenci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Válka v Sýrii trvá čtvrtým rokem a občas se střety přenesou na izraelské území. Židovský stát se důsledně drží stranou sporu, jakoukoliv střelbu na své území ale opětuje.

Na konci srpna Izraelci nad Golanami sestřelili syrský dron. Pilotovaný syrský stroj však naposledy sestřelili v roce 1985. Izraelská bojová letadla tehdy byla na pozorovací misi nad Libanonem, když se k nim přiblížily dva syrské MiGy-23.

Izrael obsadil Golanské výšiny ve válce v roce 1967. Z části se později stáhl. Mezi územím kontrolovaným Izraelem a Sýrií vzniklo nárazníkové pásmo pod ostrahou OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám