Hlavní obsah

Islámský stát propustil na svobodu turecká rukojmí

Všech 49 tureckých rukojmích, včetně diplomatů a zaměstnanců tureckého konzulátu v severoiráckém Mosulu, které zajali na počátku června radikálové z Islámského státu (IS), jsou opět na svobodě. Podle agentury AP to v sobotu oznámil turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Foto: ČTK/AP

Bojovník Islámského státu se zajatými syrskými vojáky, které později povraždil.

Článek

Podle něj k propuštění došlo v sobotu v časných ranních hodinách. Všichni již dorazili do Turecka.

Islamisté zajali 49 pracovníků tureckého konzulátu, včetně generálního konzula, příslušníků vojenských speciálních jednotek a několika dětí, při bleskovém obsazení Mosulu 11. června. Už na počátku července propustili radikálové z Islámského státu 32 tureckých řidičů, které zajali 9. června na severu Iráku.

Žádali hrob šáha Sulajmána

Zajetí tureckých občanů v násilím zmítaném Iráku vyvolalo kritiku vlády tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Veřejnost žádala vysvětlení, proč kabinet nebezpečí neodhadl dříve a obyvatele včas nevaroval a neevakuoval. V současnosti Turecko nedoporučuje svým občanům do Iráku cestovat. Uzavřelo také další svůj konzulát v jihoirácké Basře.

Turecko přitom ostře odmítlo návrh radikálů z IS, kteří ovládají severovýchodní Sýrii a severozápadní Irák, aby jim předalo kontrolu nad hrobem turecké historické osobnosti, šáha Sulajmána, který je v Sýrii. Výměnou za to extremisté nabídli propuštění rukojmích.

Hrob dědečka zakladatele Osmanské říše Osmana leží v oblasti severosyrského Halabu a je od odtržení Sýrie od tureckého území v roce 1921 na základě diplomatické dohody nadále tureckým výsostným územím. Ankara tam udržuje vojenskou posádku a místo zůstalo ušetřeno bojů v nynější syrské občanské válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám