Hlavní obsah

Sýrie přiznala další chemická zařízení

Novinky, rei
Haag

Sýrie přiznala Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), že se na jejím území nachází další, dosud utajované chemické továrny a laboratoře. Agentuře Reuters to řekly nejmenované západní diplomatické zdroje.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Tyto informace se musí dolovat jedna po druhé,“ uvedl jeden diplomat a dodal, že to jen potvrzuje podezření, že režim prezidenta Bašára Asada zčásti svůj chemický program tajil, když v roce 1997 přistupoval k mezinárodní úmluvě o zákazu chemických zbraní.

Damašek po loňském útoku sarinem na předměstí Ghúta a hrozbě USA, že provedou odvetný útok, souhlasil s likvidací svého chemického arzenálu. OPCW dohlíží na zničení 1300 tun jedů, které syrský režim přiznal. K tomu má být v nadcházejících měsících zlikvidováno dvanáct skladištních hangárů a bunkrů.

Nyní vyšlo najevo, že se na území Sýrie nacházejí tři další chemická zařízení. Diplomatické zdroje řekly Reuters, že nová odhalení souvisí s kontrolou „nesrovnalostí“ v původních přiznáních syrských úřadů.

V nejméně jedné z továren se vyrábí vysoce toxický sarin. Mezinárodní inspektoři údajně k němu nemají přístup, protože se nachází v oblasti bojů povstalců s armádou. Podle některých zpráv ale Syřané tuto výrobnu před časem uzavřeli.

Západní pozorovatelé už dříve upozornili, že Sýrie nedodržuje závazky týkající se chemických zbraní, když používá barelové bomby s chlórem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Džihádisté sestřelili Asadův bojový letoun

Bojovníci Islámského státu v Sýrii poprvé od červnového vyhlášení svého chalífátu sestřelili bojový letoun syrských sil. Stalo se to v úterý v severovýchodní...

Výběr článků

Načítám