Hlavní obsah

Islámský stát sťal dalšího zajatce, tentokrát Brita

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sunnitští radikálové z organizace Islámský stát zavraždili třetího západního zajatce. Po dvou amerických novinářích se obětí stal britský humanitární pracovník David Haines. Radikálové stejně jako v předchozích případech zveřejnili video z vraždy. Hainese sťal a oddělil mu hlavu od těla stejný maskovaný muž s britským přízvukem. Nakonec pohrozil, že příště takto zabije dalšího zadržovaného humanitárního pracovníka z Británie Alana Henninga.

Islámský stát sťal dalšího zajatce, tentokrát Brita

 
Článek

Vražda měla stejný průběh jako v případě dvou Američanů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa popravených nedávno. Radikálové nyní video nazvali „Vzkaz americkým spojencům“.

„Jmenuji se David Cawthorne Haines,“ potvrzuje v úvodu zajatec v oranžové kombinéze a záhy oslovuje britského premiéra. „Chci prohlásit, že tě, Davide Camerone, činím odpovědným za mou popravu. Dobrovolně jsi vstoupil do koalice se Spojenými státy proti Islámskému státu, stejně jako tak učinil tvůj předchůdce Tony Blair, jenž šel ve šlépějích předsedů naší vlády, kteří nenacházejí odvahu říct Američanům ne. Bohužel, jsme to my, britská veřejnost, kdo nakonec zaplatí za sobecká rozhodnutí našeho parlamentu,“ pokračuje Haines.

Foto: SITE Intel Group via Reuters TV, Reuters

Snímek z vraždy Brita Davida Hainese

Haines klečí v poušti, za ním stojí černě oděný muž s nožem, který mluví po něm. Prohlašuje, že Haines musí zemřít v odvetě za to, že se britská vláda rozhodla vyzbrojit kurdské síly pešmergů vzdorující Islámskému státu na severovýchodě Iráku.

„Poslušná ovce”

„Tento Brit musí zaplatit za tvůj slib, Camerone, že vyzbrojíš pešmergy proti Islámskému státu. Je ironií, že strávil dekádu svého života ve službách letectva, které má tyto zbraně doručit. Tví ďábelští spojenci z Ameriky, kteří pokračují v útocích proti iráckým muslimům a nedávno bombardovali přehradu v Hadíse, jen urychlí tvé zničení. Plnění role poslušné ovce, Camerone, jen zatáhne tebe a tvůj lid do další krvavé války, kterou nelze vyhrát,“ prohlašuje muž bezchybnou angličtinou s britským přízvukem. Načež přistoupí zezadu k zajatci, pravou dlaní ho chytí za bradu, nadzvedne mu hlavu a nožem v levé ruce začne rychle podřezávat krk.

Na videu se posléze objeví na zemi ležící tělo se zakrvácenou hlavou položenou na zádech.

Nakonec vrah pohrozí, že příště zabije dalšího zajatce, rovněž britského humanitárního pracovníka uneseného v Sýrii, Alana Henninga.

Pomáhal i na Balkáně a v Africe

Otec dvou dětí Haines, který v minulosti skutečně sloužil v armádě, pracoval pro několik humanitárních organizací, naposledy pro ACTED se sídlem v Paříži. V oblastech konfliktů od Balkánu přes Afriku a Blízký východ pomáhal 15 let. Byl zajat loni v Sýrii. Kolegu, který upadl do zajetí s ním, únosci propustili.

Islámský stát ovládající část Sýrie a Iráku zadržuje zhruba tucet západních rukojmí včetně dvou Američanů, mezi nimiž má být i 26letá žena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Steven Joel Sotloff na videuVideo: Reuters

Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že záznam ze stětí Hainese je pravý. Vražda byla vykonána pravděpodobně tento týden, protože přehrada Hadísa byla dobyta na jeho počátku.

Premiér Cameron nazval vraždu „aktem čirého zla“ a slíbil, že Británie udělá všechno, co může, aby „tyto vrahy pochytala a zajistila, že budou pohnáni před spravedlnost, ať už trvá jakkoliv dlouho“.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Video ze stětí Hainese se objevilo na internetu jen krátce poté, co jeho rodina radikály vyzvala, aby s ní zahájili jednání, a také poté, co muslimská obec ve Velké Británii apelovala na Camerona, aby přestával používat název Islámský stát, protože tím jen legitimuje extremisty, jejichž postoje mají málo společného se skutečnou vírou a postoji muslimů.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák vyčistil okolí přehrady Hadísa

Irácké vládní síly v pondělí oznámily významný úspěch v boji proti Islámskému státu. Za pomoci amerických náletů se jim podařilo vyhnat jeho jednotky z okolí...

Výběr článků

Načítám