Hlavní obsah

Irácký parlament schválil vládu premiéra Abádího

Irácký parlament schválil v pondělí novou vládu premiéra Hajdara Abádího. Hlasovali pro ni také zástupci Kurdů, informovala agentura Reuters. Rezorty vnitra a obrany však zatím zůstávají volné.

Foto: ČTK/AP

Hajdar Abádí

Článek

Pro vládu zvedlo ruku celkem 177 z 289 přítomných poslanců. Někteří sunnitští zákonodárci se údajně na protest zasedání nezúčastnili. Hlasování byli naopak přítomni zástupci Kurdů, kterým premiér slíbil řešení dlouhodobých problémů autonomního Kurdistánu.

K hlavním požadavkům Kurdů patří získání správy nad provinciemi Kirkúk, Ninive a Dijála, které patří historicky Kurdům, nyní ale nejsou součástí jejich autonomní oblasti a spravuje je přímo Bagdád.

Abádí uvedl, že jména zbylých dvou ministrů oznámí během následujícího týdne. Jedním z vicepremiérů se stal bývalý ministr zahraničí, Kurd Hošjar Zibarí, na jeho uvolněný post nastoupí bývalý premiér, šíita Ibráhím Džaafarí. Především reprezentativní funkci viceprezidentů získali bývalý premiér přechodné vlády, šíita Ajád Aláví, bývalý předseda parlamentu, sunnita Usáma Nudžajfí a také dosavadní šíitský premiér Núrí Málikí.

Ve své nástupní řeči vyhlásil Abádí boj radikálům z Islámského státu, kteří po překvapivé červnové ofenzivě ovládli rozsáhlé oblasti na severu Iráku a sousední Sýrie. V důsledku jejich postupu se nyní na útěku nachází asi 1,6 milionu Iráčanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám