Hlavní obsah

Pentagon popřel smrt Bagdádího, zřejmě zabili jeho pravou ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Washington

Čtvrteční zprávu iráckého ministerstva zahraničí, že se podařilo zabít vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího, popřel v noci na pátek Pentagon. Nálet na Mosul se však uskutečnil a zahynul při něm zřejmě jeho zástupce abú Hadžár Šúrí.

Abú Bakr Bagdádí v Mosulu, když vyzýval muslimy, aby se mu podřídili

Článek

„Pověsti, že jsme zabili Bagdádího, nejsou opodstatněné,“ řekl vysoký představitel obrany webu The Daily Beast ke zprávám iráckého ministerstva o jeho smrti. [celá zpráva]

Televizi NBC útok potvrdil vysoký irácký bezpečnostní poradce, podle něhož byli tři lidé zabiti a mezi nimi Šúrí, který byl odborníkem na výbušniny a velel městu Tal Afar. 

Mluvčí Pentagonu Steve Warren NBC řekl, že nemůže potvrdit jejich smrt a že USA necílily na vůdce Islámského státu. Dodal ale, že pokud byli vůdci IS „ve formaci vojáků, byli nejspíš zabiti“.

Podle webu Busines Insider ale i smrt Šúrího může naznačovat napětí v Islámském státu. Naznačuje, že se Bagdádí obává, že by mohl ztratit dvoumiliónový Mosul, když USA pokračují v náletech a Kurdové vyzbrojovaní západem i Íránem se spojili se šíity a prolomili obklíčení města Amirlí. Web spekuluje, že tam proto poslal svou pravou rukou, i když připomíná, že není známa organizace Islámského státu.

Většina nižších představitelů zná jen své nejbližší nadřízené. Bagdádího ani nespatřili, nebo ho viděli, jen když měl zahalenou tvář.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Zmiňuje také vysokou decentralizaci, Islámský stát tvoří 16 okresů.

Reklama

Výběr článků

Načítám