Hlavní obsah

Irák nepožádal NATO o pomoc proti Islámskému státu

Bagdád

Irácký prezident Fuád Masúm v rozhovoru s americkou stanicí CNN potvrdil, že Irák nepožádal NATO o pomoc proti sunnitským radikálům z Islámského státu (IS). Obrátil se ale na některé členské země aliance, zejména na USA.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Fuád Masúm

Článek

NATO jedná na svém summitu od čtvrtka kromě jiného také o situaci v Iráku, kde je na postupu Islámský stát, který americký prezident Barack Obama označil za největší hrozbu dneška. Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen řekl, že aliance od Iráku nedostala žádost o pomoc, ale pokud by ji dostala, zabývala by se jí se vší vážností.

Irácký prezident potvrdil, že Bagdád nepožádal o pomoc NATO, ale obrátil se na jednotlivé členy aliance: „Potřebujeme několik věcí: odbornou radu a určité druhy zbraní, které je možné obdržet jedině prostřednictvím dohod. Nepotřebujeme ale vojáky pozemních sil.” Prohlásil, že Irák má vlastní vojsko, i když je třeba je modernizovat. Neuvedl, proč NATO o pomoc nepožádal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nálety USA pomohly

„Odtud a prostřednictvím tohoto rozhovoru žádám o podporu Iráku v boji proti těmto teroristům, protože Irák je nyní ve velmi delikátní situaci. Jestliže tato organizace (IS) Irák porazí, bude postupovat do dalších států,” řekl Masúm. Dodal, že s mezinárodní pomocí bude možné IS „rychle porazit”.

USA v srpnu začaly bombardovat pozice IS v Iráku a zvažují další vojenskou účast v souvislosti s vraždami dvou amerických novinářů. Masúm řekl, že tyto americké nálety byly rozhodujícím faktorem vývoje v Iráku, a přisvědčil, že pomohly osvobodit město Amirlí, které IS obléhal několik měsíců.

„Začínáme věřit, že tuto organizaci z Iráku vyženeme a že ji budeme pronásledovat i pak, i kdybychom měli hledat její spící buňky v dalších zemích,” řekl Masúm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám