Hlavní obsah

Izrael na Západním břehu zabral dalších 400 hektarů půdy

Jeruzalém

Izrael v neděli oznámil, že si přisvojuje zhruba 400 hektarů půdy u sídliště Etzion na Západním břehu Jordánu. Podle organizace Peace Now, která bojuje proti rozšiřování židovských osad na palestinském území, to je největší zábor půdy na okupovaném území za 30 let.

Foto: Profimedia.cz

Výstavba židovského sídliště na Západním břehu Jordánu. Ilustrační foto

Článek

Na místě se už objevila varování s nápisem: „Státní půda – zákaz vstupu“. Armáda státní zábor půdy nevysvětlila. Podle armádního rozhlasu je však krok odpovědí na vraždu tří židovských mladíků, které v červnu unesla skupina Palestinců právě zde.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Incident vyostřil napětí mezi Izraelci a Palestinci a vedl k nové ofenzivě Izraele v pásmu Gazy, která skončila teprve nedávno.

Na zabrané půdě je možné vystavět sídliště s několika tisíci bytů, upozornil britský list The Independent. Dosud zde žije jen deset židovských rodin, uvedla agentura Reuters.

Izrael hovoří o další výstavbě v místě už 14 let a loni zahájil výběrová řízení pro stavebníky. Jeruzalém uvádí, že nepůjde o novou osadu, protože oblast je registrována jako sousedství už existující osady Alon Švut.

Místní palestinské vedení však prohlašuje, že Palestinci jsou právoplatnými vlastníky části pozemků, na nichž sklízejí olivy. Zákon dává lidem 45 dní na to, aby své majetkové nároky nahlásili.

Podle Peace Now se jedná o největší zábor půdy na okupovaném Západním břehu Jordánu od 80. let minulého století.

Proti nové výstavbě se ohradily Spojené státy. „Dlouhodobě dáváme jasně najevo náš nesouhlas s výstavbou osad. Toto oznámení, stejně jako předešlá, je kontraproduktivní vůči deklarovanému cíli dvoustátního řešení konfliktu s Palestinci. Vyzýváme izraelskou vládu, aby toto rozhodnutí změnila,“ uvedl zástupce amerického ministerstva zahraničí.

Na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě, které Izrael zabral ve válce v roce 1967, žije mezi 2,4 miliónu Palestinců a zhruba půl miliónu Izraelců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám