Hlavní obsah

Islámský stát utrpěl porážku u iráckého města Amirlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Canberra

Iráckým vojákům se podařilo prolomit obklíčení patnáctitisícového severoiráckého Amirlí, které tři měsíce blokovaly síly z Islámského státu (IS), informovala v neděli AFP. Operace vedená společně kurdskými pešmergy a iráckými vojáky, které krylo ze vzduchu americké letectvo, začala v sobotu.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Kurdská milice hlídkující ve městě

Článek

Při operaci se podařilo zajmout patnáct bojovníků Islámského státu, na jejichž pozice útočila americká letadla. Bránícím se obyvatelům odříznutým od přísunu potravin a vody shazovala humanitární pomoc americká, australská, francouzská a britská letadla, řekl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Situace v Amirlí, které leží 170 kilometrů severně od Bagdádu a na hranici kurdských autonomních provincií, byla popisována jako beznadějná, neměli jídlo, vodu ani elektřinu. Většina z 15 000 obyvatel města jsou Turkmeni šíitského vyznání. Sunnitští radikálové z IS je považují za odpadlíky. [celá zpráva]

Turkmeni jsou po Arabech a Kurdech třetí nejpočetnější etnickou komunitou v Iráku. Stovky jich jsou na útěku po dobytí Mosulu a Tikrítu.

Kurdské milice jsou účinnou silou v boji proti IS a některé státy se rozhodly pomoci je vyzbrojit. Australský premiér John Abbott řekl, že americká vláda požádala Austrálii o pomoc při přepravě zbraní a munice do Iráku. Náčelník generálního štábu australské armády Mark Binskin prohlásil, že vyzbrojení Kurdů představuje „menší riziko než nedělat nic”.

Souhlasí s tím také vůdce parlamentní opozice Bill Shorten, který řekl, že by za mnohem větší riziko považoval, kdyby se umožnilo IS vyhrát boj v severním Iráku.

Binskin upřesnil, že dodávky z Austrálie budou obsahovat minometné granáty, minomety a munici a že budou předány přímo zástupcům pešmergů. „Chceme vědět, komu se ty zbraně dostanou do rukou,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám