Hlavní obsah

Izrael se s Hamásem dohodl na novém příměří v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Izrael a palestinské hnutí Hamás v úterý obnovily příměří v pásmu Gazy. Klid zbraní, který zprostředkoval Egypt, vstoupí v platnost v úterý večer a má být dlouhodobý, uvedl server BBC.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Dohoda ukončí po sedmi týdnech boje mezi Izraelci a Palestinci, při nichž bylo zabito více než 2 200 lidí, oznámil jako první jeden z předáků Hamásu Músá abú Marzúk. Dohodu označil za „vítězství (palestinského) odporu“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uzavření dohody následně podle serveru The Jerusalem Post potvrdil Egypt a pak i izraelská vláda.

Podle Marzúka Izrael souhlasil s uvolněním blokády pásma Gazy a vpuštěním dodávek s pomocí a stavebninami na jeho území. Otevřen má být přechod Rafah do Egypta.

Další palestinské zdroje dodaly, že také Palestincům bude rozšířena oblast pro rybolov ve Středozemním moři.

V druhém sledu, zhruba za měsíc, by navíc obě strany měly začít diskutovat o vybudování přístavu v palestinské enklávě a propuštění členů Hamásu vězněných Izraelem na Západním břehu Jordánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám