Hlavní obsah

Kurdům dodal zbraně Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Kurdští bojovníci, kteří se v Iráku snaží zastavit ofenzivu sunnitských radikálů z Islámského státu, dostali zbraně a munici od Íránu. V úterý to oznámil v Irbílu prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání na společné tiskové konferenci s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem.

Foto: Reuters

Masúd Barzání

Článek

„Požádali jsme o zbraně a Írán byl první zemí, která nám zbraně poskytla,” citovala agentura Reuters Barzáního.

Zaríf o víkendu uvedl, že sunnitští radikálové z hnutí Islámský stát páchají „genocidu a zločiny proti lidskosti”. Teherán s Bagdádem i poloautonomním Kurdistánem úzce spolupracuje. Již na začátku července se Íránci nechali slyšet, že pokud je Iráčané požádají, zbraně jim poskytnou. Teherán přitom v minulosti potlačoval kurdské snahy o samostatnost.

I Německo minulý týden oznámilo, že je připraveno vyzbrojit síly regionální kurdské vlády. Musí se k tomu ale vyjádřit poslanci. [celá zpráva]

S Iráčany spolupracují rovněž Američané, kteří podle Kongresu zintenzivnili dodávky zbraní do země již od prosince roku 2013. V boji proti islamistům Spojené státy pomáhají i leteckými údery na pozice ozbrojenců.

Zásilku zbraní chce do Iráku brzy dodat i Francie, export zbraní odsouhlasili také italští poslanci. [celá zpráva] Britové případnou vojenskou pomoc ještě zvažují.

Česká republika plánuje podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka vyslat zbraně a munici do Iráku na konci srpna. Půjde prý o vojenský materiál a lehké zbraně, tyto údaje ale nebyly blíže specifikovány a upřesněny nebyly ani informace o jejich množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám