Hlavní obsah

Americký novinář unesený před dvěma lety v Sýrii je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký novinář Theo Curtis, který byl před dvěma lety zajat syrskými ozbrojenci, je na svobodě. V neděli to oznámil americký ministr zahraničí John Kerry. USA podle něj využívají všechny diplomatické, špionážní a vojenské nástroje, které mají k dispozici, aby dosáhly osvobození dalších amerických rukojmí v Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Článek

Zpráva o propuštění amerického novináře se objevila několik dní poté, co radikální organizace Islámský stát (IS), která zabrala rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, zveřejnila videozáznam se stětím jiného amerického novináře Jamese Foleyho. Podle jejich slov šlo o odvetu za americké nálety v Iráku. Islamisté rovněž pohrozili zabitím i dalšího zadržovaného Američana Stevea Sotloffa. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ) odhaduje, že v Sýrii se pohřešuje zhruba 20 žurnalistů. Má se přitom za to, že mnoho jich zadržují radikálové z hnutí IS.

Na nedělní propuštění jejich kolegy Thea Curtise ještě před Kerryho oznámením upozornila katarská televizní stanice Al-Džazíra. Žurnalisty, o jehož propuštění usiloval Katar, se prý ujal představitel OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám