Hlavní obsah

Sestřelili jsme izraelské bezpilotní letadlo, tvrdí Írán

• Aktualizováno

Íránské revoluční gardy sestřelily v centrální části země nad jaderným provozem Natanz „neviditelné” izraelské bezpilotní letadlo. Gardy, které jsou elitní vojenskou jednotkou íránského režimu, to uvedly v nedělním sdělení. Stroj se prý snažil proniknout do zakázané zóny kolem jaderného provozu. Podzemní zařízení Natanz slouží k obohacování uranu.

Foto: Profimedia.cz

Centrifugy v Natanzu

Článek

"Výzvědné bezpilotní letadlo sionistického režimu sestřelila raketa," cituje ze sdělení gard agentura AFP. Stroj vybavený technologií ztěžující radarové zachycení se prý snažil vniknout do "zakázané oblasti" Natanzu.

Gardy podle agentury AP neuvedly, kdy k údajnému sestřelení došlo. Nejasné zůstává i to, jak došly gardy ke zjištění, že stroj byl z Izraele. Izraelské představitele se podle AP zatím nepodařilo kontaktovat.

Natanz je hlavním íránským provozem pro obohacování uranu. Nachází se v něm více než 16 000 centrifug. Zhruba 3000 dalších je umístěno v provozu v komplexu Fordo. Izrael v minulosti opakovaně vyhrožoval, že na íránská jaderná zařízení zaútočí.

Podmínky dohody do listopadu

Írán loni 24. listopadu se šesti velmocemi - Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem - vyjednal předběžnou dohodu týkající se jaderného programu. Ta po dobu půl roku Írán zavazovala k omezení jaderného programu výměnou za zmírnění mezinárodních ekonomických sankcí.

Konečná dohoda o omezení íránského jaderného programu má být uzavřena do konce listopadu. Původně chtěla skupina šesti velmocí s Íránem dojednat podmínky do konce července, termín se ale už tehdy kvůli neshodám posunul o čtyři měsíce, tedy do 24. listopadu.

Při obohacování uranu na vyšší úrovně může země získat materiál potřebný k výrobě jaderné bomby. Právě tomu se snaží svět zabránit při dlouholetém vyjednávání s Íránci.

Reklama

Výběr článků

Načítám