Hlavní obsah

USA se pokusily zachránit rukojmí držené Islámským státem, neuspěly

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama vyslal během léta do Sýrie vojenské jednotky, aby tam osvobodily americká rukojmí zadržovaná teroristickým Islámským státem (ISIL). Zachránit měly i novináře Jamese Foleyho. Mise ale byla neúspěšná, uvedlo ve středu večer americké ministerstvo obrany. Nikoho se zachránit nepodařilo. Foley byl později zavražděn.

Foto: Profimedia.cz

Členové speciálních jednotek Rangers armády USA. Ilustrační snímek

Článek

„Bohužel, mise nebyla úspěšná, protože rukojmí se v cílové lokalitě nenacházela,” uvedl Pentagon. Operace Lisa Monaco podle mluvčího Pentagonu kontraadmirála Johna Kirbyho zahrnovala „letecké i pozemní části a byla zaměřena na síť věznitelů v rámci ISIL“.

Američané v Sýrii v oblasti, kde podle poznatků zpravodajských služeb drželi islamisté rukojmí, vysadili desítky vojáků speciálních jednotek. Během pátrání po unesených se vojáci dostali do přestřelek s radikály a řadu jich zabili. Při akci nepřišel o život žádný Američan, jeden byl lehce zraněn, sdělilo ministerstvo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama schválil záchrannou akci počátkem léta, upřesnila podle agentury Reuters prezidentova poradkyně pro boj s terorismem Lisa Monacová.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

James Foley na snímku z roku 2011

Operace měla zůstat utajena 

Washington přišel s informací o vojenské akci v Sýrii den poté, co bojovníci Islámského státu zveřejnili video se záznamem vraždy novináře Foleyho, jenž byl před téměř dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný. [celá zpráva]

Na videu je kromě něj zachycen i další unesený americký novinář Steven Sotloff, jehož život bude podle sdělení Islámského státu záviset na dalším postupu Spojených států v Iráku.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová řekla po zveřejnění informací o operaci listu USA Today: „Nikdy jsme neměli zájem prozradit tuto operaci. Primární obavy o bezpečnost rukojmí a pro zajištění operace vytvořily imperativ, že ji uchováme v tajnosti, jak to jen půjde. Vyšli jsme s ní na veřejnost dnes jen proto, že bylo jasné, že velké množství médií připravuje reportáž o operaci a my jsme neměli jinou možnost než to přiznat.“

Operace je tak další neúspěšnou americkou tajnou akcí na záchranu rukojmí po akci Eagle Claw, jejímž cílem bylo v roce 1980 zachránit po islámské revoluci v Íránu Američany vězněné v Teheránu na velvyslanectví. Tehdy se nejen nepodařilo osvobodit rukojmí, ale akce se ani pořádně nerozběhla, dvě letadla se porouchala, třetí se srazilo s vrtulníkem, přičemž zemřelo na improvizovaném polním letišti v íránské poušti osm vojáků.

Útoky budou pokračovat

Prezident Barack Obama ve středu prohlásil, že USA budou navzdory hrozbám proti Američanům pokračovat v náletech na pozice islamistů v Iráku. [celá zpráva]

Islámský stát se letos zmocnil rozsáhlých částí Sýrie a severozápadního Iráku, kde tato radikální sunnitská organizace vyhlásila chalífát.

Její snahy o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu, postup k Irbílu i útok na Sindžár, odkud uprchly tisíce členů náboženské menšiny jezídů, vyvolaly reakci americké armády. Ta podnikla v posledních dnech řadu leteckých útoků na pozice bojovníků Islámského státu. Jde o první americké útoky na území Iráku po stažení v roce 2011. USA tak podporují pozemní jednotky irácké armády a kurdských milicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám