Hlavní obsah

Jste hlavním nepřítelem islámu, obvinil Islámský stát saúdský muftí

Novinky, ČTK, aš, Jerusalem Post
Rijád/Bagdád

Islámský stát v úterý zastavil další ofenzívu vládních sil směřujících na Tikrít. Získal i dalších šest tisíc bojovníků, přestože ho nejvyšší muslimský duchovní v Saúdské Arábii označil jako největšího nepřítele islámu.

Článek

„Extremistické a militantní ideje a terorismus, které se zahnívají na Zemi a ničí civilizaci, a jejich původci nemají nic společného s islámem a jsou pro islám nepřáteli číslo jedna a muslimové jsou jejich první obětí,” sdělil velký muftí Saúdské Arábie Abdal Azíz Šajch v prohlášení, které se týká také Al-Káidy a dalších spřízněných skupin. Přirovnal je k radikální sektě charídžitů, jejíž jeden představitel zabil Alího kvůli ochotě ke kompromisům s ostatními větvemi islámu a obecně jsou vnímáni jako kacíři.

Přesto si Islámský stát zejména mezi mladými radikálními sunnity získává mnoho příznivců. Nedávno se k němu připojilo dalších 6000 lidí. Exilová skupina monitorující lidská práva v Sýrii SOHR v úterý uvedla, že tisíc z nich představují zahraniční bojovníci, zbytek jsou Syřané. Podle předchozích odhadů bojovalo v řadách IS na 15 000 lidí.

Odražená ofenzíva

Radikálové z Islámského státu v úterý odrazili další pokus irácké armády dobýt zpět město Tikrít. Irácká armáda a kurdské milice zahájily ráno operaci, jejímž cílem bylo osvobodit město. Bojovalo se poblíž hlavní tikrítské nemocnice vzdálené asi čtyři kilometry od centra. „Posádky vrtulníků střílejí na pozice teroristů, aby jim zabránily se přeskupit,” sdělil dopoledne armádní velitel Reuters.

Po několika hodinách ale armádní zdroje ohlásily, že vojáci narazili na prudký odpor a postup k městu zastavili.

Islámský stát proti jednotkám postupujícím z jihu nasadil kulomety a minomety, na západě se vojáci nedostali přes minová pole. Obyvatelé města sdělili telefonicky Reuters, že členové IS si stále drží své pozice a mají hlídky podél hlavních ulic.

Čtvrtmilionový Tikrít leží asi 130 kilometrů severně od Bagdádu a padl v červnu do rukou radikálů z organizace Islámský stát při jejich postupu severem Iráku. Poblíž se narodil někdejší irácký prezident Saddám Husajn.

Reklama

Výběr článků

Načítám