Hlavní obsah

Izrael po ostřelování zaútočil v pásmu Gazy, jednání zkrachovala

Jeruzalém
Aktualizováno

Na území Izraele v úterý dopadly tři rakety odpálené z palestinského pásma Gazy. K útoku došlo ještě před oficiálním koncem příměří. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu okamžitě nařídil armádě, aby obnovila nálety na „cíle teroristů“ a letectvo zaútočilo. Současně byla odvolána izraelské delegace z Káhiry, kde se jednalo o příměří.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Raketa vypálená z jihu pásma Gazy (ilustrační foto)

Článek

„Tento raketový útok byl hrubým a bezprostředním porušením příměří,” řekl mluvčí izraelského premiéra Mark Regev.

Dvě střely vypálené z pásma Gazy dopadly na jihu Izraele nedaleko města Beeršeba, třetí u Netivotu, oznámila izraelská armáda. Žádná z raket nikoho nezranila, všechny skončily v neobydlených oblastech. Jde o první rakety vypálené na Izrael z enklávy po několika dnech, kdy platil klid zbraní. Svědci z pásma Gazy, které citovala agentura Reuters, slyšeli odpálení střel.

Odvetný izraelský nálet podle palestinských zdrojů zasáhl také tři neobývané otevřené části pásma Gazy.

K útoku na Izrael se zatím nepřihlásilo žádné hnutí, ale  mluvčí Hamásu Fauzí Barhúm před palbou varoval Izrael ohledně jeho neústupného postoje při vyjednáváních: „Jestliže Netanjahu nechápe jazyk politiky v Káhiře, my víme, co udělat, aby porozuměl.”

Hamás ostřelování popřel. „Nemáme žádné informace o raketách vypálených z Gazy,” řekl jeho mluvčí Sami abú Zahrí.

Jednání skončila

Ještě před ostřelováním Netanjahu varoval, že pokud Hamás obnoví útoky, izraelská armáda je připravena tvrdě udeřit. Dodal, že ozbrojené síly jsou připravené na všechny scénáře.

Dosavadní pětidenní klid zbraní se v noci na dnešek po tlaku Egypta podařilo prodloužit do úterní půlnoci. Mělo to pomoci dalšímu jednání o příměří, které probíhalo v egyptské Káhiře.

Po odpálení raket ale Netanjahu nařídil izraelským vyjednavačům, kteří se účastnili nepřímých rozhovorů, aby z Egypta odjeli.

Netanjahua podpořili ministr pro výstavbu Uri Ariel slovy „musíme bít Hamás, dokud nebude poražen”.

Za premiéra se postavil i ministr hospodářství Naftali Bennett. „Když vyjednáváte s teroristy, dočkáte se jen dalšího teroru. Hamás si myslí, že odpálení raket mu pomůže dosáhnout při vyjednávání jeho cílů, tak pálí i při příměří, ale dříve nebo později Izrael Hamás porazí,” řekl Jerusalem Postu.

Reklama

Výběr článků

Načítám