Hlavní obsah

Pomoc Iráku posílají už i Němci, Britové jsou ochotni dodat Kurdům zbraně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Londýn
Aktualizováno

Německá armáda se v pátek přidala ke spojencům distribuujícím na severu Iráku humanitární pomoc lidem prchajícím před radikály z Islámského státu. Oznámila to ministryně obrany Ursula von der Leyen. Britská vláda mezitím ohlásila, že je připravena dodat Kurdům vzdorujícím sunnitským radikálům zbraně, pokud o to požádají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německo vyslalo humanitární pomoc do IrákuVideo: Reuters

 
Článek

Prvních pět letadel s 36 tunami potravin, léků a přikrývek vzlétlo do Irbílu, správního střediska iráckého Kurdistánu, ze severoněmecké základny Hohn.

„Je to samozřejmě teprve začátek. Pracujeme na dodávkách další pomoci, pokud bude nezbytná, a zdá se, že bude,“ řekla ministryně von der Leyen deníku Bild. Dodala, že Berlín zvažuje také dodávky vojenské výstroje. Podle ministryně by Kurdové mohli z Německa dostat helmy a vesty, automobily nebo přístroje pro noční vidění.

Foto: Martin Schlicht, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen u nákladního letadla Transall C-160 v Hohnu

Zásilky německých zbraní do Iráku však podle ministryně zatím nejsou na pořadu dne, ale nevyloučila je. „Obecně, pokud jde předejít genocidě, pak musíme pomoci,“ řekla von der Leyen.

To, že by mohlo dojít na vyslání zbraní do Iráku, připustil už ve středu šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. O víkendu dorazí přímo do Iráku, aby zjistil, jak mohou kurdským bezpečnostním složkám nejvíce pomoci.

Připravena je i Británie

Zbraně do Iráku posílají přímo už Spojené státy a Francie, a nově je na to připravena i Velká Británie. Během čtvrtečního jednání bezpečnostní rady britského království se na tom shodli předseda vlády David Cameron a vicepremiér Nick Clegg, uvedl server The Guardian. Londýn dosud dával najevo jen vůli působit jako dopravce zbraní z jiných zemí Evropské unie, které jsou povětšinou sovětské výroby. Jak upozornila německá ministryně von der Leyen, na tyto zbraně jsou jednotky v Iráku převážně zvyklé a vycvičené.

Související témata

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Britské Tornado s posádkou

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na samohybném protiletadlovém čtyřčeti Šilka

Británie se už dříve zapojila do humanitárních akcí na severu Iráku, na nichž se podílejí i bojové letouny Tornado, které zatím slouží jen k pozorování a asistenci nákladním herculesům. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kurdy v Iráku vyzbrojí i Francie

Francie dodá Kurdům na severovýchodě Iráku zbraně, aby je podpořila v boji proti radikálům z Islámského státu. Dodávky oznámil ve středu prezident Francois...

Výběr článků

Načítám